Slobodno vreme

Direktno.rs

09. 11. 2021. 09:00 0

Kako da s naočara uklonite sitne ogrebotine?

Problem sitnih ogrebotina na naočarima za vid ili sunce muči gotovo sve ljude koji ih imaju. One mogu nastati usled nepažnje ili neadekvatnog rukovanja njima.

A čak i ako ne nosite dioptrijske naočare, verovatno vam negde nezaštićeno stoje one za sunce.

Dobra vest je da postoje načini da sprečite grebanje stakala, ali i za popravak sitnih ogrebotina koje su već na njima. Evo nekoliko sjajnih trikova.

Kako ukloniti ogrebotine s naočara

Naravno, kada govorimo o "naočarama" koje imaju sitne ogrebotine, mislimo zapravo na stakla, a ne na okvir (iako se i oni mogu ogrebati). Te ogrebotine su najčešće male, nastale tokom svakodnevnog korišćenja.

Pre nego što uradite bilo šta drugo, Džonatan Zavaleta, stručnjak za naočare, preporučuje da naočare isperete toplom vodom, a zatim pomoću krpe od mikrovlakana obrišete prljavštinu ili prašinu s stakala. Zatim, treba napraviti sredstvo s kojim će se ogrebotine ukloniti.

Pomešajte par kašika sode bikarbone s malo vode da dobijete gustu pastu, kaže Zavaleta. Zatim uzmite čistu krpu od mikrovlakana ( ne onu koju ste upravo koristili) i nežno utrljajte smesu na staklo.

Nakon toga još jednom naočare isperite toplom vodom, a trećom čistom krpom od mikrovlakana ih obrišite.

Kako sprečiti ogrebotine na naočarama

Sada kada znate kako se rešiti manjih ogrebotina s naočara, treba znati i kako sprečiti njihovo nastajanje. Podrazumeva se da je sigurno čuvanje naočara u odgovarajućoj torbici najbolji način da ih zaštitite, ali postoje i druge stvari koje treba imati na umu, piše 24sata.hr.

Evo nekoliko saveta:

Budite oprezni kada skidate naočare

Prilikom skidanja naočare držite za okvir sa strane.

– Na ovaj način izbegavate da prstima pipate stakla i područje okvira oko njih, smanjujući mogućnost da ih nehotice ogrebete. Uz to, skidanje naočara s obe ruke osigurava da vam neće zapeti i pasti – objašnjavaju.

Obratite pažnju na to kako ih stavljate

Nikad naočare ne stavljajte na staka. Prilikom odlaganja stavite ih na drške tako da stakla ostanu gore.

Očistite ih odgovarajućim materijalima

Umesto da obrišete naočare o košulju, salvetu ili peškir u kupatilu, koristite mekanu krpicu od mikrovlakana koju dobijete s naočarama ili koju možete kupiti kod optičara, piše Lifehacker. Drugi materijali su abrazivniji, što bi moglo da uzrokuje da nesvesno izgrebete naočare (što na neki način narušava svrhu).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati