Slobodno vreme

Katarina Jonev [ Izvor: detinjarije.com ]

30. 09. 2021. 18:00 0

11 saveta kako da vaša deca budu bezbedna na internetu

Roditelj treba detetu da objasni da internet i društvene mreže nisu bauk, već izuzetno korisna sredstva, ali da moraju da se poštuju pravila.

Činjenica je da se naša deca rađaju, žive, odrastaju, sazrevaju, pa donekle i formiraju kao ličnosti u digitalnom dobu, a sve češće su njihove prve igračke tableti i telefoni, ili bar predmet njihovog interesovanja. Dete svakako sve oko telefona, instaliranja igrica, gledanja videa, aktivnosti na društvenim mrežama zna jer su mu upravo roditelji i bliža porodica dali telefon u ruke. Možda je videlo od vas, a možda su dečija radoznalost i način razmišljanja doprineli lakoći sa kojom se snalaze koristeći nove tehnologije, piše portal detinjarije.com.

Pošto je virtuelni svet postao bitan deo njihovog realnog života, na nama starijima je da deci i mladima predočimo potencijalne opasnosti i da ih sa njima na vreme upoznamo.

Internet poseduje niz prednosti i odličnih kakteristika. Međutim, postoji tamna strana koja uključuje nezakonite aktivnosti koje štete pre svega deci. Umeće, ili veština korišćenja interneta, računara, tableta, pametnih telefona, nije isto što i razumevanje uticaja radnji i akcija koja deca preduzimaju na mreži. Deca ne razumeju uvek koje sve potencijalne opasnosti mogu da se dese. Istraživanja kažu sledeće: u Sjedinjenim Američkim Državama, od desetoro dece čak devet pretrpi neki oblik sajber neprijatnosti. U Srbiji od troje dece jedno doživi neki od oblika sajber uznemiravanja.

Kako da deca zaštite sebe i svoju privatnost na mreži?

Kako bi se sprečila moguća zloupotreba dece i mladih, potrebno je naučiti ih i usmeriti da postanu svesni kako da zaštite sebe i svoju privatnost na mreži. Decu treba uputiti u bezbednosnu kulturu korišćenja interneta i popularnih društvenih mreža. Treba da razvijaju zdrave sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu, da nauče da razlikuju korisne i istinite informacije od lažnih i neproverenih.

Sve češće čujem roditelje kako zabrinuto komentarišu da se njihova deca bolje snalaze sa upotrebom telefona, računara i interneta od njih. To kod pojedinih roditelja izaziva strah i zebnju. Ipak, neznanje ili slaba informisanost o korišćenju novih tehnologija ne treba da odvrati roditelje od bavljanja aktivnostima njihovog deteta u virtuelnom sveti i svakako ne sme biti izgovor. Postoje edukativni spotovi i tekstovi o ovim temama na samom internet a postoje i opcije poput aplikacije EON Connect koji pomaže roditeljima da u svom domu obezbede detetu bezbedan pristup internet sadržaju.

Roditelji moraju da postave jasna pravila kada su u pitanju korišćenje interneta i telefona - od vremenskog trajanja odnosno koliko dugo je dete ispred monitora, preko sadržaja koji se gleda ili aplikacija koje se koriste, i moraju postajati sankcije ukoliko se pravila prekrše!

Roditelj treba detetu da objasni da internet i društvene mreže nisu bauk, već izuzetno korisna sredstva ali da moraju da se poštuju pravila:

1. Za početak ukoliko dete želi da ima profil na društvenoj mreži, on mora biti privatan (zaključan) da objave ne mogu da vide nepoznati ljudi i osobe koje dete nije prihvatilo za prijateljstvo.

2. Ne treba da prihvati nepoznate ljude kao pratioce niti da komunicira sa osobama koje ne poznaje.

3. Nikada ne treba da odaje, piše i ostavlja privatne informacije o sebi (u koju školu ide, adresu, broj telefona).

4. Ne sme da ostavlja ružne komentare, da ogovara, vređa, psuje druge na društvenim mrežama.

5. Svaki vid nasilja (pretnje, ucene, zloupotreba fotografija, vrežanje) odmah treba da prijavi vama i nastavniku.

6. Ne sme da šalje svoje fotografije ljudima koje ne poznaje.

7. Mora da vodi računa o svojoj digitalnoj reputaciji i kakve fotografije postavlja.

8. Kada naleti na neprimeren i nepoželjan sadržaj odmah treba da vam kaže.

9. Broj pratilaca i lajkovi nisu merilo vrednosti, niti uspeha.

10. Dete nikada, ni pod kojim okolnostima (pogotovo zbog uticaja vršnjaka) ne sme da se upušta u izazove sa interneta koji mogu da izazovu povrede, ugrožavanje zdravlja i života.

11. Pažljivo treba da bira svoje digitalne uzore i koga prati i oponaša.

Broj aktivnosti koje direktno ugrožavaju decu i mlade, nažalost, raste. Zaštita dece i mladih na internetu postaje jedno od najbitnih pitanja bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji.

Roditelji treba na otvoren i iskren način da deci prezentuju kako da koriste nove tehnologije. Deci je i za realan i za virtuelan svet potrebna pomoć roditelja i njihovo usmeravanje.

Možda su današnja deca digitalno pismenija, ali vi imate i životnu mudrost na svojoj strani!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati