Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 05. 2021. 14:58 0

Kako razgovarati sa tinejdžerima da vam se otvore

Izaberite pravo mesto i vreme kada želite da vam se tinejdžeri otvore. Što su pitanja konkretnija, to je veća verovatnoća da ćete dobiti odgovor, tvrde terapeuti.

Ako dete ućuti svaki put kada ga pitate kako je, to znači da prvo morate da ga opustite jer sigurno oseća neku vrstu pritiska ili nelagode.

- Pošto dosta radim sa tinejdžerima, zaključila sam da je najbolji način da roditelj ostvari kontakt sa tinejdžerom tako što će učestvovati u aktivnostima s njim i na taj način ostvariti kontakt - kaže terapeut Amanda Stemen.

Tri načina da smanjite tenziju

U kolima: Neka sami biraju muziku, savetuje terapeutkinja Žaklina Ravelo.

- Kada tinejdžerima date priliku da sami odaberu muziku, time ih smirujete i dajete im do znanja da su njihovi izbori i mišljenja važni. I dalje možete postaviti granice, poput "bez psovki" ili "bez grubih tekstova".

Dok gledate televiziju: Porodični terapeut Sabi Harouni Lurie kaže da je jedan od najboljih načina povezivanja sa detetom uživanje u filmu s njim.

- Ako odlučite da gledate film po njihovom izboru, a zatim razgovarate o njemu, možete ostvariti bolji kontakt nego da ispitate vaše dete o željama i planovima za budućnost.

U šetnji: Umesto da razgovaraju odmah posle škole, izvedite dete u šetnju i započnite razgovor o tamo ili dok se spremaju za spavanje, kaže dečji psiholog doktorka Tamara Glen Soles.Izaberite pravo mesto i vreme kada želite da vam se tinejdžer otvori. Umesto da pitate "Kakav ti je bio dan?", Postavite konkretnija pitanja poput "Šta te je danas iznenadilo?" ili "Da li ti se dogodilo nešto neočekivano?".

- Što je pitanje konkretnije, veća je verovatnoća da ćete dobiti odgovor - kaže Soles.

- Postavljanjem bogatih, visokokvalitetnih pitanja, poput: "Šta ti je danas bilo najzanimljivije?" ili "Šta je u školi bilo najizazovnije?", otvarate dijalog i mogućnost daljeg istraživanja sa detetom - slaže se Ravelo.

Takođe, nemojte postavljati ista pitanja svaki dan, piše "Pure Wow".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati