Slobodno vreme

Direktno.rs

30. 05. 2023. 19:08 0

U 32. godini najveće šanse za poslovni "burnout"

Najveći razlozi zbog kojih ova starosna grupa oseća veliki stres i iscrpljenost su prekovremeni rad od kuće i nemogućnost razdvajanja posla od privatnog života. 

Većini ljudi je poznat termin “burnout“, a karakteriše ga stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti izazvane prekomernim i produženim stresom zbog posla. Naučnici su predvideli u kojoj dobi postoji najveća šansa da se doživi “burnout” ili kako mi prevodimo “sagorevanje na poslu”. 

Najverovatnije ćete doživeti osećaj preplavljenosti i emocionalne iscrpljenosti u 32. godini, prema studiji britanske kompanije TOG. Otkrili su da je upravo ta starosna grupa, koja čini 50 odsto radne snage u Velikoj Britaniji, proživela drugu ekonomsku krizu u svojoj odrasloj dobi koja se najviše uticala na sagorijevanje.

Najveći razlozi zbog kojih ova starosna grupa oseća veliki stres i iscrpljenost su prekovremeni rad od kuće (59 odsto), nemogućnost odvajanja posla od privatnog života (42 odsto) i suočavanje sa sve konkurentnijim tržištem rada (33 odsto).

Zaposleni svih starosnih grupa prijavili su da su pod pritiskom. Skoro polovina (48 odsto) starijih od 50 godina nije na odmoru otkako je uveden karantin.

Skoro polovina (49 odsto) mlađih ispitanika napustilo je posao zbog stresa, a više od četvrtine (29 odsto) ne bi imalo ništa protiv neplaćenog godišnjeg odmora.

Da bi se izborio sa stresom, svaki peti ispitanik se okrenuo meditaciji ili jogi radi opuštanja. Više od polovine (51 odsto) izjavilo je da je radilo preko radnog vremena od početka karantina, dok je prosečni radnik u Velikoj Britaniji radio dodatnih 59 sati ili sedam radnih dana tokom ovih pet meseci.

Trećina (32 odsto) rekla je da je na ivici “burnout”. Postoji nekoliko jednostavnih saveta koji bi mogli da spreče “burnout”, piše “Metro.co.uk”.

Držite se rutine

Bez obzira da li idete na posao ili radite od kuće, pobrinite se da imate stalno vreme za razbuđivanje i odlazak u krevet. 

Zapisujte koje obaveze imate za sledeći dan

Važno je raditi sve obaveze jednu po jednu. Ako se istovremeno posvetite svim zadacima, bićete pod stresom.

Odvojite vreme za svež vazduh i sunce

Studije ukazuju da su radnici na radnim mestima sa prozorima bili ne samo više izloženi sunčevoj svetlosti, već su i spavali u proseku 46 minuta više svake noći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati