Savremena žena

Direktno.rs

18. 04. 2023. 10:55 5

Vapaj majke tinejdžera koji "duva": Bogatom sistemu ok

O načinu života, standardu, obrazovanju, vrtićima i školama u bogatim zemljama pisalo se mnogo i iskustva većine roditelja su pozitivna.

Međutim, do koje granice se treba prilagođavati dečjim potrebama? Problem nastaje kad pomešamo potrebe sa željama.
Upravo tu je, ako možemo suditi po vapaju jedne majke, krenulo naopako u norveškom sistemu. Ovako ona piše za portal www.nrk.no. a vest je prenela zelenaucionica.

- Išlo je tako brzo! Imali smo aktivnog i dobrog dvanaestogodišnjaka, sa odličnim drugarima na ulici i u rukometnom timu. Počeli smo da brinemo kad je rukometno igralište zamenio tržnim centrom, a svoje do tad dobre drugare novim i starijim. Počeo je da zaključava vrata svoje sobe, a novac je nestajao. Pre nego što smo se osvrnuli, imali smo 13-godišnjaka sa nelečenom dijagnozom, a do pomoći je bilo nemoguće doći jer su nadležne ambulante preplavljene tinejdžerima upravo zbog eskalacije ovog problema. Svađa, manipulacija, kršenje pravila i granica, laži, novi sumnjivi prijatelji.
I ostalim roditeljima koji ovo čitaju:

- Probali smo sve! Da, oduzeli smo mobilni telefon i pokušali da kontrolišemo detetovo korišćenje interneta. Da, uveli smo čak i kućni pritvor. Ne, nismo mu davali džeparac. Trudili smo se sa poverenjem i nagradama, ljubavlju i grdnjom, opomenama i razumevanjem. Sarađivali smo sa školom, stručnjacima, policijom i eksternim kontaktom. Prihvatili smo svu moguću pomoć i mere zaštite dece u kući. Mi smo sasvim obični roditelji, ni loši ni savršeni. Imamo još dece i ona ne koriste marihuanu. Znamo da je najlakše pomisliti da smo uradili nešto loše da bismo se našli u ovoj situaciji, ali istina je da se to može dogoditi svakom.

- Svakog jutra se budimo i shvatamo da nam se život pretvorio u noćnu moru svakog roditelja. I zato sada VIČEMO na sav glas:

- Možemo li prestati da pitamo da li deca zavisna od droge žele pomoć?

- Moje dete može da se napije do granice da ugrozi sebi život, ali niko ne može da upotrebi prinudu.

- Da sam ja bila zavisna dok sam bila trudna sa svojim detetom, bila bih prisilno hospitalizovana i detoksirana kako bi dete bilo zaštićeno.

- I da moje dete ima poremećaj u ishrani, a ne poremećaj zloupotrebe supstanci, moglo je da bude primljeno u omladinski centar i nasilno hranjeno, a zatim poslato na lečenje.
- Ali kada moje dete odluči da puši marihuanu, ne postoji niko ko može da primeni bilo koji oblik prinude.

Nadležni veruju da su poremećaji zloupotrebe supstanci kod najmlađih posledica osnovne mentalne bolesti, i istražiće – ako dete to želi.

Ako je detetu dijagnostikovan mentalni poremećaj, lekovi mogu pomoći da se poremećaj drži pod kontrolom – ako dete to želi.

Tim u univerzitetskoj bolnici koju posećujemo spreman je da dočeka dete i razgovara o izazovima zloupotrebe supstanci – ako dete to želi .

Kada upotreba droge traje već neko vreme i mladi mozak jasno pokazuje znake toga, a najbliži se pitaju da li je u pitanju psihoza, mogu da pozovu specijalistički tim za rano otkrivanje psihoze.

Oni mogu reći da dete mora biti bez droge šest nedelja pre nego što mogu da procene da li je bilo koja psihoza u pozadini ili izazvana drogom.
Policija nudi preventivne pozive – ako dete želi .

- Krivična dela koja su počinila deca i omladina mlađa od 15 godina odbacuju se, pošto je dete mlađe od krivičnog minimuma. Tako da deca mogu slobodno da prodaju, kupuju i koriste drogu u ovoj zemlji do svoje 15. godine. I oni to rade.

Pored toga, postoje i nove smernice koje navode da se posedovanje droge za ličnu upotrebu ne kažnjava ako je korisnik zavisnik od droge. Dakle, deca i mladi zavisni od droga – uključujući i one iznad minimalne starosne granice za krivično delo – mogu u praksi slobodno da prodaju, kupuju i koriste drogu.

- Može im se ponuditi razgovor u policiji – ako žele .

- Ali dete ne želi ništa drugo nego da puši marihuanu i bude naduvano. Roditelji ginu u pokušaju da spasu svoje dete. Jedva spavaju, bolesni su od brige.
- A kada konačno vide da više nemaju moći i puze do krsta i traže još pomoći od Agencije za zaštitu dece, koja je jedini organ koji može da izvrši određeni oblik prinude, ispostavlja se da je mera koju dete Socijalna agencija može ponuditi da dete zavisnik od droge stavi zajedno sa drugom decom zavisnom od droge u instituciju bez zaključanih vrata ili bilo kakve mogućnosti lečenja.

- U ovoj zemlji ne lečimo decu nasilno. I ne zaključavamo vrata. Ovde bismo radije pustili dete da se opije do smrti – ako to dete želi - završava svoje pismo anonimna - očajna majka iz Norveške.

Svaki sistem, bez sumnje, ima svoje dobre i loše strane. Prava dece se moraju poštovati, ali ne i kada će korišćenje tih prava ugroziti njihov ili život bilo koga drugog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati