Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

04. 05. 2022. 12:13 6

Đurđa (114) rodila 11-oro, 100 potomaka: Pomozimo!

Đurđa, najstarija živa Srpkinja, ceo se život patila, nikad sreće videla nije. Ipak, doživela je 114 godina...

Umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, koja je ove godine pobedila i koronu, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

Izrodila je 11 dece, od kojih ima više od 100 unuka i praunuka, a trenutno živi sa sinom i snajom u jedom delu kuće, dok je u drugom još jedan njen sin.

Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom. Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu.

Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila. Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radila, dale činiju brašna i kašiku soli , kako bi deci umesila hleb.

"Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim," govorila je ranije baka Đurđa u razgovoru za emisiju „Kvadratura kruga“.

Zbog nedostatka dokaza Đurđa Stojković nikada neće biti verifikovana od strane GRG-A, jer su sve matične i crkvene knjige uništene za vreme drugog svetskog rata. Istraživači sugerišu da je ona zapravo rođena 1913. godine, jer je njeno najstarije dete rođeno 1929. godine, a njen najmlađi sin je u novembru 2021. imao 58 godina, što bi značilo da ga je rodila sa 55 godina, što je nemoguće, 1908. godina ostaje kao godina tvrdnje bez dovoljno dokaza koji govore da je rođena 1908. godine. Može se smatrati da je 1913. godište, piše Vikipedia.

Preživela je Prvi i Drugi svetski rat

4. decembra 2020. potvrđeno je da je zaražena kovidom 19, ali se posle izlečila uprkos dubokoj starosti. Trenutno je druga po redu najstarija živa osoba u Srbiji i poslednja živa osoba koja je rođena u zemlji pre Prvog svetskog rata.

Danas, ljudi zlatnog srca okupili su se oko želje da se baki pomogne. Prva među jedankima, mlada humanitarka i višestruko odlikovana karatistikinja iz Vranja Tamara Misirlić, rešila je da raširi apel, koji je kao požar krenuo da cirkuliše društvenim mrežama.

"U selu Radovnica živi baka Đurđa Marković, najstarija žena u Srbiji. Baka Đurđa Marković rođena je davne 1908. godine, preživela je oba svetska rata i sve vreme je pomagala vojnicima. Zbog toga su Bugari hteli da je ubiju, ali ova spretna žena je uspela da pobegne sa detetom u naručiju. Danas baka Đurđa živi u teškim uslovima, sa sinom Miroslavom, u selu Radovnica. Kuća im je stara i propala, grede na plafonu su se iskrivile i samo čekaju kada će se sručiti na njih dvoje, ali kako Miroslav kaže, oni se ne plaše.Žive od bakine socijalne pomoći od koje mogu da kupe pelene, nešto hrane i plate to malo struje što potroše. Imaju i par koza, koje će morati da prodaju ili da ih poklone, jer para da ih prehrane nemaju dovoljno, a Miroslav posle udesa koji je preživeo više nije sposoban da sve radi sam.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati