Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Medija ]

29. 03. 2022. 17:20 0

30 godina domaćica, pa razvod: Muž plaća odštetu

Argentinska Nacionalna komora za žalbe potvrdila je presudu kojom se muškarcu nalaže da isplati osam miliona argentinskih pesosa (160.000 evra) svojoj bivšoj supruzi, diplomiranoj ekonomistkinji koja se gotovo 30 godina posvetila isključivo kućnim poslovima, prenosi argentinski Clarin.

Tako visoka novčana odšteta nikada nije dodeljena. Supružnici su bili venčani između 1982. i 2009., a u kući su uloge bile tradicionalno podeljene - dok je muškarac radio, žena se posvetila podizanju dece i obavljanju kućnih poslova.

- Ekonomska zavisnost žena od svojih muževa jedan je od glavnih mehanizama kojim su žene podređene u društvu. (...) U većini porodica žene i dalje uglavnom preuzimaju teret kućnih poslova i brige o deci, čak i kada obavljaju neku spoljašnju delatnost - navodi se u presudi.

Ni nakon razvoda nisu bili ravnopravni, dok je žena prolazila kroz ekonomske poteškoće, njen bivši suprug se "dobro zabavljao".

- Nakon 27 godina braka, suprug ju je napustio u dobi od 60 godina, u kojoj žene ostvaruju penziju, uskraćujući joj ulazak na tržište rada - stoji u tekstu, na temelju iskaza tužiteljke.

Građansko veće odlučilo je da odredi ekonomsku naknadu za pojedinačni iznos od osam miliona pezosa, u korist žene.

Argentinke provode 6,4 sata dnevno brinući se o deci i kućnim poslovima.

- Suma je razumna kako bi se uravnotežila različita ekonomska situacija supružnika koja je proizašla iz braka i njegovog raspada - rekao je sudija.

Kako bi se izračunala brojčana vrednost, uzete su u obzir "lične prilike i patrimonijalni položaj stranaka", uzeto je u obzir i da je ova žena profesionalac koja je odstupila od svog profesionalnog razvoja da se bavi kućnim poslovima.

- To je presuda bez presedana, iznos je vrlo visok - kaže za medije advokat Eduardo Sirkin, specijalista roditeljskog prava i profesor građanskog procesnog prava.

- Ako osoba koja ima diplomu ekonomista radi da bi se posvetila porodici, a onda se druga strana razvede, sve što je ostavila po strani mora se popraviti. To je neravnoteža koja se događa na različite načine: emocionalno, psihički i materijalno. To se zove nematerijalna šteta - zaključuje Sirkin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati