Savremena žena

11. 03. 2022. 10:19 0

Kako se boriti sa kilogramima posle 40. godine

Većina žena ima problem nakon 40-te godine kako da se bori sa kilažom. Evo nekoliko načina kako da ubrzate metabolizam...

 

Jedan od razloga zašto je teško da izgubimo višak kilograma nakon 40. godine jeste i činjenica da gubimo mišićnu masu. Nauka je odavno pokazala da što više mišića imamo, metabolizam nam je brži i sagoreva više kalorija. S druge strane, manjak mišićne mase znači da je metabolizam počeo da usporava. Usporen metabolizam može biti posledica i menopauze.

Ali šta je onda tajna gubitka kilograma nakon četrdesetih? Glavni fokus, prema stručnjacima, trebalo bi da bude upravo da održavamo (ili sagradimo) mišićnu masu. Treninzi snage i izdržljivosti, uz pravilnu ishranu i dovoljno sna odličan su početak.

 

Trikovi i saveti:

Doručak

Prvi obrok u toku dana trebalo bi da bude bogat proteinima, vlaknima i biljnim mastima. Na ovaj način sprečićete napade gladi kasnije u toku dana.

Pazite šta jedete tokom noći

Stručnjaci kažu da je mit da nas noćni obroci goje, ali je važno šta jedemo u večernjim satima. Svakako je bolje pojesti salatu, nego činiju sladoleda.

Jedite polako i svesno

Polako žvakanje hrane čini nas sitijima. Uz to, pomažemo crevima da lakše svari tu hranu. Slušajte svoje telo. Kada ste gladni, jedite i budite svesni svakog obroka.

Izbegavajte sok

Sokovi su prazne kalorije prepune šećera i bez ikakvih nutritivnih benefita. Umesto ispijanja kupovnih sokova, pravite čajeve, limunade i prirodne sokove.

Vežbe snage

Radite treninge koji uključuju i vežbe snage, za celo telo i izgradite mišiće.

Fokusirajte se na srednji deo tela

Vežbe za stomačne mišiće i te kako pomažu da se sagore masne naslage s ovom dela tela. Stoga, ne zaboravite da vežbate srednji deo tela tokom treninga.

Budite pažljivi

Većina nas, kada krene na vežbanje, daje sve od sebe. Ipak, budite pažljivi jer se možete povrediti. Isto tako, mišićima je potrebna pauza, pa nemojte vežbati svaki dan.

Pratite šta jedete

Instalirajte neku od aplikacija koja predstavlja dnevnik ishrane. Tako ćete znati i koliko kalorija unosite i bićete svesniji onoga što jedete, te ćete praviti i zdravije izbore. Isto tako, uz pomoć ovih aplikacija, možete pratiti i veličinu porcija i količinu hrane koju jedete za svaki obrok.

Hidratacija

Ne zaboravite da pijete vodu. Ona nas pokreće i čisti naše telo.

Smanjite stres

Stres je jedan od krivaca za dobijanje kilograma. Vežbajte disanje svaki dan, šetajte i dovoljno spavajte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati