Savremena žena

Direktno.rs

26. 02. 2022. 12:56 4

Jedine lepe slike iz Ukrajine danas (FOTO)

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Liaško i prva dama Ukrajine Jelena Zelenski objavili su fotografije tek rođenih beba za koje navode da su na svet došle u toku granatiranja.

Njihove objave prenosimo u celosti:

"Lice rata

Trećeg dana rata, koji su započeli ruski okupatori, pod granatiranjem i eksplozijama život je u punom jeku i javlja se plač novorođenih Ukrajinaca.

Juče su u Kersonu, pod vatrom, rođena dva dečaka u skolništu za bombe jednog porodilišta. Dva nova života koja već imaju rat u svom genetskom kodu. Mi i oni nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo oprostiti!

Život ide dalje, mi rađamo decu i niko ne može da nas pobedi!

Neverovatno smo ponosni na naše lekare! Vi se, zajedno sa vojskom, snagama bezbednosti i spasiocima, držite neverovatno! Nijedna bolnica nije zatvorena, svi rade i pružaju medicinsku negu. Niko se nije uplašio i svi hrabro gledamo neprijatelju u oči. Mi smo na svojoj zemlji! Mi štitimo naše porodice. Svako je na svom mestu.

Nikada nisam mislio da ću tražiti pancire za doktore. Ali zbog akcija ruskih terorista koji namerno pucaju na kola hitne pomoći, prinuđeni smo da to uradimo. Medicinski sistem nastavlja da radi, a ministarstvo sa svoje strane čini sve što je moguće i nemoguće da bolnice imaju sve što im je potrebno. Čak i da nije u pitanju rat, već, na primer, kovid-19, koji takođe nije nestao, a pacijentima na intenzivnoj nezi i dalje je potreban kiseonik.

I koliko god nam okupatori smetali, trudimo se da brzo isporučujemo kiseonik u bolnice, pregovaramo sa prevoznicima, obezbedimo logistiku da svaki pacijent dobije pomoć, jer mi smo jedno i tako treba!

Nažalost, prema operativnim podacima, imamo 198 mrtvih, uključujući troje dece. Ranjenih je 1.115 ranjenih, uključujući i 33 dece.

Vojska brani zemlju sa oružjem u ruci, a oružje medicinara je nesebičan rad. Već tri dana niko nije bio kući, a neće biti skoro. Ali mi smo spremni i odbijamo se. Slava Ukrajini! Slava Oružanim snagama!", napisao je Liaško.

I Jelena Zelenski, prva dama Ukrajine, je na svom Instagram nalogu objavila sliku novorođene bebe i napisala:

"Ovo dete je rođeno u kijevskom skloništu. Ovo je trebalo da se odigra u potpuno drugačijim uslovima, pod mirnim nebom. To je ono što deca treba da vide.

Ali glavno je da su, uprkos ratu na našim ulicama, pored nje bili lekari i brižni ljudi. Ona će biti zaštićena. Zato što ste neverovatni, dragi sunarodnici!

Za dva dana svi ste postali vojska. U metrou, skloništima za bombe, sa decom i kućnim ljubimcima - radite svoj posao, imate vremena da brinete o drugima, da pomažete jedni drugima.

Okupite se na društvenim mrežama da zaštitite domove i pomognete usamljenim komšijama. Ponudite svoj dom onima kojima je potrebno sklonište. Dajte krv za vojnike i žrtve. Prijavite kretanje neprijateljskih vozila. I, naravno, pomažite Oružanim snagama koje se bore na svim frontovima. 

Mi smo vojska, vojska smo mi. A deca rođena u skloništima živeće u mirnoj zemlji koja se odbranila."

Tri dana rata u Ukrajini

Podsećamo, ruske trupe upale su u Ukrajinu u četvrtak rano ujutru po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Vojnu intervenciju na Ukrajinu, Putin je nazvao "specijalnom vojnom operacijom", a za samo 24 sata ruske trupe uspele su da zauzmu Černobiljsku elektranu i priđu na samo 30 kilometara od Kijeva.

Drugi dan ruske agresije na Ukrajinu obeležile se borbe u okolini Kijeva i ofanziva na Harkov, grad na istoku zemlje. Takođe, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage zauzele grad Černihiv na severu zemlje, ali i aerodrom Gostomelj u predgrađu Kijeva.

Trećeg dana u fokusu je prestonica Ukrajine, u kojoj su se prema navodima ukrajinskih zvaničnika, tokom noći čuli pucnji i eksplozije. Takođe, ukrajinski zvaničnici obajvili su fotografije granatirane stambene zgrade u Kijevu, u kojoj prema poslednjim podacima, nije bilo žrtva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati