Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Putovanja

Direktno.rs

31. 03. 2022. 15:12 2

Najprijateljskije zemlje sveta: Tajvan, Meksiko, Grčka...

Pandemija je uvela velike promene i u vezi sa obavljanjem poslova, pa nije bilo ništa čudno u tome što su se mnogi odlučivali za boravak u manjim sredinama, uglavnom seoskim, kako bi imali više prostora na raspolaganju. Ali svi oni koji žele da naprave pravi iskorak, mogu da biraju između mnogih zemalja. A da bi to mogli da učine, treba da budu upoznati sa destinacijama - da znaju kakav ih kvalitet života očekuje, da li je narod te zemlje prijateljski ili ne, da li je jednostavno naučiti jezik i slično.

Kako navodi "Euronews", zahvaljujući sajtu InterNations, izrađen je svojevrstan vodič "Expat Insider 2021". Tom prilikom je obavljen razgovor sa iseljenicima širom sveta, koji su dali odgovore na pitanja u vezi sa novom sredinom koju si izabrali za svoj dom. Uzeto je u obzir čak 59 zemalja.

Tajvan je najprijateljskija zemlja

Prema mišljenju 12.000 učesnika ankete, kada je u pitanju prijateljski odnos sa strancima, Portugal je u samom vrhu. Iberijsko poluostrvo je takođe visoko rangirano u kategoriji zemalja u kojima se stranci osećaju kao kod svoje kuće. U prvih 20 zemalja, koje nude prijateljski osećaj strancima, našle su se i Grčka na osmom, Irska na šesnaestom i Španija na dvadesetom mestu.

Kao "najprijateljskija" zemlja na celom svetu označen je Tajvan, dok je Meksiko prvi u kategorijama zemalja u kojima stranci imaju osećaj kao da su kod kuće i u kojima lako mogu da sklope prijateljstva.

Da li je to zaista tako i u praksi?

Svi znamo da sklapanje prijateljstva i prijateljstvo mogu biti dve potpuno različite stvari. Naravno, konobar u lokalnom kafiću će biti ljubazan prema vama, ali to ne znači da će ići sa vama na zabavu do zore.

Dakle, iako sklapanje novih prijateljstava u novoj zemlji može delovati zastrašujuće, prema rezultatima ovog istraživanja, ima zemalja u kojima je to ipak lakše učiniti.

Zemlje centralne i južne Amerike su na vrhu liste, i to Meksiko, Kostarika i Kolumbija, u prvih 20 su se našle i četiri evropske zemlje. Ukrajina je na desetom, Grčka na dvanaestom, Španija na devetnaestom i Portugal na dvadesetom mestu.

U ukupnom rangiranju među 59 zemalja, Španija je, recimo, dobro prošla kada je u pitanju način na koji došljaci provode slobodno vreme i upoznaju lokalne kulture, pa se našla na 16. mestu. Međutim, u globalnom plasmanu ova zemlja uopšte nije dobro prošla, budući da se po pitanju izgleda za karijeru našla čak na 51. mestu.

Najmanje prijateljske zemlje

Koje su to zemlje koje treba izbegavati, ukoliko težite sklapanju novih prijateljstava? Na žalost, posmatrano po kontinentima, može se reći da ovde dominiraju evropske zemlje. Najlošije su Austrija, na 58. mestu, kao i Nemačka, dok ih slede Danska, Švedska, Češka i Švajcarska.

Nordijske zemlje su se takođe loše pokazale kada je u pitanju pronalaženje prijatelja.

Najbolje zemlje po kvalitetu života

Uprkos navodnom nedostatku druželjubivosti, evropske zemlje su se dobro pokazale u indeksu kvaliteta života. Od 10 najboljih zemalja u toj kategoriji, čak ih se sedam nalazi na evropskom tlu.

Odmah iza Tajvana, koji je na prvom mestu u svetu, sledi Austrija, koja je inače čak na 28. mestu u kategoriji okarakterisanoj kao "lična sreća". Ujedno je i prva u kategoriji putovanja i transporta, dok je na petom mestu po kvalitetu životne sredine. Oko 95% ispitanika iz Austrije zadovoljno je mogućnostima putovanja, dok njih 82% smatra da je zdravstvena zaštita pristupačna.

Portugal je još jedna zemlja koja je prilično dobro rangirana, budući da je na trećem mestu, odmah iza Austrije. Takođe je na trećem mestu, iza Meksika i Kostarike, u indeksu lične sreće, a 84% ispitanika navelo je da su zadovoljni životom uopšte u toj zemlji. Neverovatnih 96% ispitanika karakteriše Portugal kao mirnu zemlju.

Zanimljivo je pomenuti da je druga najgora zemlja na svetu za iseljenike, posmatrano globalno, Italija, našavši se odmah iza Kuvajta. Čak 56% iseljenika u Italiji negativno ocenjuju lokalne prilike za karijeru, skoro dvostruko više od globalnog proseka ispitanika negativno ocenjuje i političku stabilnost u zemlji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dobrodošlica

Zoran Živković [03.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Kao da sam video cica macu