Ljubav

Direktno.rs

15. 10. 2023. 20:59 1

Kontrola erotske želje nemoguća, neshvatljivo struci

Erotska želja nema poredak i posebnu hijerarhiju. Ponekad poželite ljude kojima nije mesto u vašoj svakodnevici ili čak pojedince koje ste tek upoznali, bez ikakvog opravdanog razloga.

Seksualna želja, poznata i kao erotska želja, jedan je od najzanimljivijih koncepata na polju seksologije, nauke koja se bavi proučavanjem polova i svega što je s njima povezano.

Erotska želja je pojam koji je zapravo teško definisati, opisati i izmeriti, kažu stručnjaci, što ga u isto vreme čini jednim od najintrigantnijih, najintenzivnijih i najlepših u životu svakog pojedinca.

Erotska želja povezana je s našom intimnošću, to se događa u dubini naših duša i niko ne može da upravlja time. U svetu erotskih želja nema ograničenja ni pravila što ovaj koncept čini jednim od najčišćih i najlepših demonstracija ljudske slobode, smatraju seksolozi.

Mnogi od njih istražuju taj pojam i pokušavaju da ga ukalupe u neke nama poznate okvire, ali nije lako.

Psihologija povezuje seksualnu želju s tri glavna fokusa - emocijama, mislima i ponašanjem, jer je toliko složena da ju je nemoguće svrstati u samo jednu kategoriju.

Želja nije isključivo emocija, kažu psiholozi.

Razlog tome je to što se emocionalno stanje može menjati kroz kognitivno restrukturiranje i promenu ponašanja. Ali to nije slučaj s erotskom željom jer ima nepromenljiv karakter koji sprečava da se označi kao emocija.

Danas mnogi autori istražuju i pišu o erotskoj želji, ali ne postoji univerzalna ili službena definicija tog koncepta. Ipak, neke od glavnih karakteristika moguće je opisati:

Želju je nemoguće kontrolisatii, ali ono što možete kontrolisati je vaše ponašanje. Na primer, možda osećate želju za nečim ili nekim, ali ne morate nužno krenuti za tim.

Ne možete odabrati šta želite ili koliko nečega ili nekoga želite. Da imate kontrolu nad tim verovatno biste to na neki način promenili.

Erotska želja nema poredak i posebnu hijerarhiju. Ponekad poželite ljude kojima nije mesto u vašoj svakodnevici ili čak pojedince koje ste tek upoznali, bez ikakvog vidljivog razloga i čak u većoj meri od nekoga koga već dugo poznajete.

Nedosledan je još jedan aspekt ove tematike. Jeste li ikad poželeli nekog ko vam se čak ni ne sviđa? To je jedna od nedoslednosti želje koja se može preliti na mnoga područja vašeg života.

Možete poželeti ljude različitih ideja, religija, stilova života, pa čak i one koji su potpuno nespojivi s vama.

Promiskuitet je glavna karakteristika želje, kažu psiholozi.

U vašem vlastitom svetu ta želja se može odnositi na sve i svašta i time niko ne može da upravlja. Promiskuitet nadilazi društvene konvencije, stereotipe, predrasude, standarde lepote..., prenosi exploringyourmind.com.

Seksualna terapeutkinja Helen Singer Kaplan dala je vrlo važan doprinos proučavanju ove tematike.

Doktorirala je psihologiju i uvela koncept erotske želje u poznati "Masters i Johnsonov model ljudskog polnog odgovora". Njihov model je obuhvatao četiri faze: uzbuđenje, plato, orgazam, rešavanje. Međutim, Helen ih je izmenila u želju, uzbuđenje, orgazam, rešavanje.

Stiven B. Levin, jedan od najpriznatijih istraživača na polju želja, erotsku želju je definisao kao tri komponente: impuls, čežnju i motiv.

Međutim, jedan od po stručnjacima najboljih spisa o želji došao je od lekara Džohna Bankrofta koji je govorio o njoj kao nečemu iskustvenom. Utvrdio je tri dimenzije želje: kognitivnu, afektivnu i neurofiziološku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]

Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati