Ljubav

Direktno.rs

11. 05. 2023. 06:00 0

Skrivanje tajne ili privatnost u vezi: Razlika?

Svako ima svoje koncepte i definicije tajni i privatnosti. Zato morate razgovarati o tome s partnerom, uz onaj o drugim bitnim granicama u vašem odnosu.

Ako ste s nekim u romantičnoj vezi, koliko se očekuje da ćete toj osobi reći o svom životu? Da li je normalno da mu na kraju ispričate sve o starim vezama, baš svim detaljima iz prošlog i sadašnjeg života, ili je u redu deo tih podataka ipak da zadržite za sebe?

Kad je reč o romantičnim odnosima, postoje neka nepisana pravila o kojima se često ne raspravlja, sve dok jedna strana ne pomisli da ih je druga prekršila. Jedno od osetljivih pitanja u toj situaciji je ono oko toga šta se može dogoditi s poverljivim informacijama koje smo poverili partneru u najboljoj veri.

Što je zapravo razlika između tajnovitosti i privatnosti?

- Ako ne otkrivate partneru nešto zato što ne želite, to je verovatno primer održavanja privatnosti - kaže Ami Morin, psihoterapeut i urednica u Verivel majnda. S druge strane, ako nešto ne otkrivate jer se bojite posledica, to je verovatno stvar želje da informacije ostanu tajne.

Naime, čuvanje tajni da ostanu tajne zapravo je ozbiljna stvar.

- Tajne vladaju našim životima. Verojatno ćete uložiti puno energije prikrivajući ih ili skrivajući. To bi moglo da uključuje sve, od navođenja drugih u prikrivanju vaših tragova, pa do preterivanja u skrivanju informacija od vašeg partnera. Na primer, netko ko ima ljubavnu aferu prilično je jasan primer tajne - pojašnjava Morin.

Kako prepoznati tajnovitost i privatnost u vezi i zašto je to važno?

Ako niste sigurni da li je nešto više tajna ili jednostavno želja da zadržite privatnost, Hejti Li,terapeutkinja i autorka The Indwell Guide, ima nekoliko saveta.

Pre svega, kaže da morate da identifikujete temeljne emocije koje pokreću vaše ponašanje.

- Da li su to teskoba i strah? Da li je vaše ponašanje potencijalno štetno za vašeg partnera? Da li je to stvorilo udaljenost ili može da vodi prekidu veze? Tada bih verovala da čuvate tajnu - kaže ona.

Ali, s druge strane, ako uskraćivanje informacija partneru nije motivisano time da mogu izazvati negativna osećanja, velika je verovatnoća da ste iskoristili svoje pravo na privatnost - objašnjava.

- Osećate li mir ili priznajete svoje potrebe i želje? Da li je vaše ponašanje usmereno na poštivanje vaših granica? Tada bih verovala da čuvate svoju privatnost - objašnjava Li.

Dakle, koliko se očekuje da će romantični partneri reći jedno drugom? Prema njoj, privatnost nije samo korisna, već ima važnu funkciju u vezi.

- Ljudi često veruju da morate da podelite sve kako biste doživeli bliskost, ali ja svojim klijentima kažem da slušaju svoj unutrašnji glas i razmisle da li se osećaju sigurno i da li im je prijatno da otkriju sve što nameravaju da otkriju - kaže Li, a prenosi LifeHacker.

Međutim, budući da svako ima svoje koncepte i definicije tajni i privatnosti, morate razgovarati o tome s partnerom, uz onaj o drugim bitnim granicama u vašem odnosu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati