Ljubav

Direktno.rs

14. 04. 2023. 21:55 0

Toksična veza sa manipulatorom: Vi ste nebitni!

Toksične veze formiraju toksični ljudi, a vi ćete u njoj biti samo kolateralna šteta.

Toksična osoba ne mora nužno biti partner, to može biti i vaš šef, roditelj, prijatelj ili bilo ko iz vama bliskog okruženja. Ljude koji su toksični karakteriše sklonost ka manipulaciji, dominaciji, kontroli i moći - i koristiće sve resurse kako bi sebi obezbedili ugodnu poziciju u odnosu, dok je u isto vreme ni najmanje neće zanimati kakva su osećanja partnera i kako takvo ponašanje utiče na drugu stranu u vezi. Toksična osoba je slepa i gluva za vaše želje i potrebe, i praviće se da nikada nije čula vaš odgovor "ne".

Vrlo su vešti manipulatori i pretvaraće se da vam "skidaju zvezde sa neba" a zapravo će davati minimum od sebe. Takođe, praviće se da ne mogu da razumeju "u čemu je problem" kada i ukoliko pokušate da ih suočite sa njihovim ponašanjem. Priznavanje "krivice" takođe im nije jača strana, pa će se služiti svim dostupnim sredstvima da dokažu da su oni u pravu i da iza rasprave izađu kao pobednici.

Toksična veza, za razliku od zdrave ima tendenciju da, nakon nerealno lepog početka prerasta u sputavajuću, onu koja narušava samopouzdanje, dovodi do preispitivanja i osećaja krivice. Sve navedeno manipulator kod žrtve izaziva tendenciozno i u kontinuitetu, kako bi je oslabila, izolovala i zadrža u potpunosti pod svojom kontrolom.

Klasične karakteristike toksične veze su: isprazni razgovori koji ne vode ničemu i ponavljaju se bezuspešno u nedogled, kratki i retki trenuci sreće, osećaj da nemate nikakvu mogućnost da objasnite i dokažete svoje mišljenje i stav, pasivna agresija i nepoverljivost, osećaj da ste sami u vezi i da nemate oslonac ili podršku.

Dok će partner koji vas voli i poštuje želeti da vam bude podrška, da bude tu za vas i u dobru i u zlu, podsticati vas da budete bolja vezija sebe, toksični partner tragaće za načinom kako da vas suptilno izoluje, preuzme kontolu i uruši vam samopuzdanje svojim konstantnim pritiscima, manipulacijama i potrebom da dokaže da je on/ona uvek u pravu.

Neki od tipova toksičnih ljudi su:

Narcis – ceo svet se vrti oko njega i on je najbolji, najlepši i najpametniji. I to je neosporna činjenica! Ovde je reč o velikom egocentriku koji neće slušati šta vi govorite, već će vas prekidati čekajući priliku da progovori o sebi u superlativu, naravno.

Kontrolor – ova osoba želeće da sve konce drži u svojim rukama. On/ona je uvek u pravu, želeće da kontroliše šta radite, gde idete, kome se javljate, šta ste jeli i zašto! Na svaku vašu reč on/ona će imati opasku ili pridiku koja će vas demantovati i dokazati da je to što govorite/predlažete "glupo". Ova osoba će vam konstantno "disati za vratom".

Emocionalni vampir – ovo je osoba koja će učiniti da se nakon susreta sa njom osećate kao isceđen limun. Prepuna je pesimizma, crnih i negativnih misli i projekcija - i nikada joj ništa nije po volji. Konstanto je nezadovoljna, ma šta vi pokušali da učinite.

Posesivana osoba – ovakva osoba kritikovaće i ogovarati sve što hoda i diše, za nju/njega niko nije dovoljno dobar. Prema partneru neće imati blagonaklon i prisan, već kompetitivni odnos, jer je za njega/nju sve neka vrsta takmičenja. Ponaša se kao da je otvorena osoba, a ustvari prikuplja informacije o vama koje će prvom prilikom zloupotrebiti protiv vas. Nesiguran/a je u sebe i tu frustraciju leči preko vaših leđa drugih ljudi. Ovakva osoba biće ljubomorna na svaki kontakt i akciju koja nije usmerena ka njoj.

Teška osoba – misli da je uvek u pravu. Sa nipodaštavanjem gleda na stavove drugih ljudi, arogantna je i gazi preko drugih da bi ostvarila svoj cilj. U vezi će se truditi da sve podredi sebi, jer je suštinski ne zanima kako se oseća druga strana – ona dakle u vezi nije zbog vas, nego isključivo zbog sebe!

Ukoliko se prepoznajte u nečemu od gore navedenog, to je znak za uzbunu i morate nešto preduzeti, jer ostanak u toksičnoj vezi je poput latentnog kopnjenja – i fizičkog i psihičkog.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati