Ljubav

Direktno.rs

05. 04. 2022. 09:06 0

Pet faza veze: Šta su otkrili naučnici?

Odnosi su ponekad komplikovani, teški i zahtevni, ali oni su takođe lepi, romantični i puni divnih trenutaka, dok prema nedavnom istraživanju svi odnosi prolaze kroz iste faze. Naime, naučnici koji proučavaju funkciju neurona u mozgu došli su do veoma interesantnih zaključaka o odnosima i sada veruju da bez obzira na uslove pod kojima je veza stvorena, postoji 5 specifičnih faza kroz koje ona prolazi.

Faza 1: Entuzijazam ili "Leptiri u stomaku"

Mnogi to smatraju najboljim delom veze, jer preovlađuju uzbuđenje i radost. U ovoj fazi preovladavaju strast i potreba za stalnim kontaktom. U ovom trenutku u našem mozgu prvu ulogu igraju testosteron i estrogen, hormoni koji povećavaju libido i energiju.

Faza 2: Izgradnja odnosa

U sledećoj fazi stvari se malo opuštaju i to je po mišljenju neuronaučnika faza u kojoj je fizička privlačnost ponovo veoma intenzivna, ali je praćena potrebom za dubljim upoznavanjem. Hemikalije koje prolaze kroz celo telo su uglavnom dopamin i adrenalin – neurotransmiteri koji veoma pozitivno utiču na naše raspoloženje.

Faza 3: Intimnost 

Treća faza je intimnost. Sada se pitate šta se tačno dešava i da li je ova veza idealna za vas. Sada ima više intimnosti i praktična pitanja postaju centar interesovanja. To nema toliko veze sa preispitivanjem sebe već uglavnom sa onim što se smatra idealnim i ispravnim za vašu budućnost.

Faza 4: Iskrenost

Vreme je da krenemo dalje. Dolaskom do četvrte faze osećate potrebu da budete iskreni prema partneru i tražite isto. Nije lako, ali je neophodno ako želite da svoju vezu podignete na viši nivo.

Faza 5: Stabilnost

Nakon prolaska kroz razne uspone i padove, sumnje i male ili velike probleme, uspešne veze završavaju u fazi stabilnosti. Oksitocin (hormon koji se luči tokom orgazma) čini da se osećamo lepše i opuštenije, a vazopresin, koji mobiliše one delove mozga koji nam daju osećaj zaštite i samopouzdanja, se oslobađa u telu. Sada partneri znaju da su pronašli svoju "srodnu dušu" i ne sumnjaju u svoj izbor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]

Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati