Ljubav

Direktno.rs

28. 09. 2022. 22:00 1

Udarac na muški ego: Zašto žene stenju tokom seksa?

Ekipa naučnika istraživala je zašto žene glasno stenju tokom seksa, a ono što su saznali prilično se razlikuje od uobičajenog uverenja.

Sve što treba da uradite je da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg ženskog orgazma na telefonu ili kompjuteru da biste dobili ideju o tome kako bi žena "trebalo" da reaguje tokom seksa.

Od hita "Kad je Hari sreo Sali" do serijala "Seks i grad" i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo patnički prizvuk - oplakivanja radosti.

Međutim, da li je to samo kinematografski prikaz ili stvarno 'ima nešto' u bučnom seksu?

Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika objavila istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija".

U studiji su ispitali 71 ženu u dobi od 18 do 48 godina detalje o njihovim glasovima tokom seksa.

Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da se osećaju više seksi i samopouzdanije.

- Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca - zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju glasove kako bi smanjile "dosadu" u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, međutim bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom - kaže naučnica Kristen Mark sa univerziteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome.

- Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako - kaže autorka i seksualna edukatorka Peti Brisben, koja savetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi prikriti ono što nije da bi se pre završilo.

I ženke životinja stenju tokom seksa

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasova.

Ti glasovi postaju sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji, ali i kad se pare sa babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primera je još...

Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad pre jer se podstiču na to.

- Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu da urade i korak više i postanu učiteljice svom muškarcu - kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati