Ljubav

16. 10. 2019. 16:37 0

Njena smrt je bila okidač za Hitlerove zločine: Odana sestra i bolestan odnos sa njenom ćerkom

Angela Hitler je navodno bila  najdraža sestra Adolfa Hitlera koja mu je bila odana čak i kad je firer razvio bolestan odnos s njenom ćerkom Geli.

Osim Eve Braun, Angela je bila jedina žena koju je Adolf Hitler bio spreman da brani do samog kraja. Odrasli su zajedno i stvorili čvrstu vezu brat i polusestra, koja se prema njemu odnosila više kao majka.

Angela je bila starija polusestra Adolfa Hitlera, rođena je 28. jula 1883. u austrougarskom Branau, a roditelji su joj bili Alois Hitler i njegova druga žena - Franziska (Frannie) Matzelsberger. Angelin brat Alois je rođen jednu godinu pre nje, a kad je Angela imala dve godine majka im je umrla od tuberkuloze, pa se otac treći put oženio, s Klarom Polz 1885.

Kasnije je, u svom slavnom delu "Mein Kampf", Hitler napisao da je njegova porodice živela mirnim i skladnim životom i da su se roditelji brinuli o njima s ljubavlju i nežnošću.

Ipak, postoje dokazi koji pokazuju suprotno

- Alois Hitler navodno je od dece zahtevao apsolutnu poslušnost, a u Angelinom dnevniku piše da je porodica bila disfunkcionalna i prepuna nasilja. S Klarom je Alois imao još šestoro dece, a jedini od njih koji su preživeli detinjstvo i tada česte smrtonosne bolesti bili su Adolf i njegova sestra Paula.

Paula je u svom dnevniku zapisala da je brat Adolf, kao i otac, redovno tukao.

- Ponovno sam osetila bratovu spremnu ruku na svom obrazu - zapisala je kad je imala osam godina. Istoričari veruju su začeci terora Trećeg Rajha rođeni i uzgajani upravo u kući porodice Hitler.

Od ranog uzrasta Angela i Adolf su imali poseban odnos, uprkos njenom mišljenju da je mali Adolf razmažen, i sama je tome doprinosila.

Iako mu je bila polusestra, za razliku od Paule i on je nju voleo najviše. Prema psihoanalitičaru Vaiteru C. Langeru, Angela je bila "najnormalniji" član te porodice, a prema svim izveštajima bila je pristojna, časna i preduzimljiva.

Angela je pre rata štitila Jevreje uprkos njenom slavnom prezimenu i važnoj ulozi u životu jednog od najzlokobnijih ljudi u istoriji, informacije o njenom životu je vrlo teško pronaći.

Poznato je da je bila u braku s Leom Raubalom, poreznikom iz Linca, a venčali su se iste godine kad joj je umro otac - 1903. Zajedno su imali troje dece: Leo Rudolf Raubal, Angela (Geli) Raubal i Elfriede (Friedl) Raubal. Postala je udovica i samohrana majka 1910. godine, a njena uloga tokom Prvog svetskog rata je nejasna. Čini se, prema nekim izvorima, da je u to doba nakratko izgubila kontakt s bratom Adolfom.

Po završetku rata se preselila u Beč, gde je radila kao domaćica, a prema nekim izvorima radila je i u instituciji Mensa Academica Judaica, internatu za jevrejsku decu. Tamo je bila blaga i podsticala decu da rešavaju sukobe rečima, a ne nasiljem.

Saga o ljubavi između Hitlera i Geli

Adolf se posle Prvog svetskog rata vratio u Minhen i u 33. godini postao vođa Nacionalsocijalističke partije. Pošto deset godina nisu bili u kontaktu, javio se Angeli i posetio je u Beču, piše ATI.

Nekoliko godina kasnije, 1924., Angela je njega posetila u zatvoru u Landsbergu. Adolf je 1928. pozvao Angelu i njene ćerke Geli i Friedl da se presele u njegovu vikendicu na planini da rade kao domaćice. U podacima se ne spominje Angelin sin Leo, pa je nejasno gde je on tada bio.

Angela je ubrzo preuzela vođstvo nad celim domaćinstvom, a Geli koja je tada imala 17 godina je izrasla u šarmantnu i lepu devojku. Adolf, kog je iz milja zvala "ujak Alfie", bio je očaran njom. Obožavao je da je pokazuje u javnosti, vodeći svoju polunećakinju u kafane, pozorišta i na društvena okupljanja, a plaćao joj je i časove muzike. Postala je gotovo slavna zvezda kao pratnja političkog moćnika čiji je uticaj samo rastao. Ujak Alfie opsednut ljubomorom

Posle dve godine Hitler je tražio da se Angela preseli u njegovu veću kuću, vilu u Berchtesgadenu, a od Gali je tražio da ostane da živi sa njim u njegovom luksuznom apartmanu u Minhenu. Nije poznato da li je to prihvatila slobodnom voljom ili je na neki način bila prisiljena, ali u svakom slučaju se odvojila od majke i ostala je s Adolfom koji je na bolestan način počeo kontrolisati svaki deo njenog života.

Prava istina o njihovom odnosu obavijena je velom misterije, ali prema brojnim glasinama tog doba njih dvoje su imali "zabranjenu ljubavnu aferu, skandalozan seksualni život i odnos prepun ljubomore i posesivnosti".

Adolf je navodno bio lud od ljubomore na svakog ko bi udvarao njegovoj miljenici, a Geli je bila ljubomorna na pažnju koju je ujak posvetio Evi Braun, mladoj manekenki koju je zaposlio njegov fotograf. Eva je ubrzo postala "njegov svet, opsesija i potencijalno njegov zatvorenik".

Geli je pak, s 23 godine, povređenog ega odlučila da otputuje u Beč i veri se, ali je Hitler odbio da je pusti. Nekoliko dana kasnije, 19. septembra 1931, Geli je pronađena mrtva u svom stanu.

Želeo je da je oženi?

Pronađena je sa metkom u grudima, dok je Hitlerov pištolj ležao kraj njenog beživotnog tela. Prema novinama iz tog doba, čudne okolnosti su okruživale smrt ove neobične lepotice, a iako je navodno izvršila samoubistvo, nikad nije bilo istrage ili obdukcije, a kružile su glasine o ubistvu.

Posle smrti svoje ćerke, Angela Hitler je smatrala da je reč o "ubistvu ili samoubistvu pod prisilom."

Međutim, nije direktno optužila Adolfa. Naprotiv, insistirala je na tome da je "Adolf bio odlučan da se oženiti sa Geli". Brojni istoričari upravo u njenoj smrti vide trenutak kad je Adolf Hitler "postao loš", jer je njegova tuga bila toliko duboka.

Angela Hitler nastavila je da radi za svog polubrata kratko vreme posle smrti ćerke. Ali, ona nije odobravala njegov odnos sa njegovom ljubavnicom Evom Braun i verovatno je iz tog razloga napustila njegovo domaćinstvo i preselila se u Drezden.

Godine 1936. Angela se udala po drugi put i ponela prezime Hammitzsch, a par zajedno nije imao dece.

Život u ratu i posle njega 

Adolf nije odobravao taj brak i obraćao joj se formalno, sa "Frau Hammitzsch". Ipak, Angela je bila jedina osoba u porodice s kojom je Adolf komunicirao tokom rata.

O prirodi njihove veze u ovom vremenu ne zna se mnogo, ali poznato je da je posle britansko-američkog vazdušnog napada na Drezden 1945. Adolf nagovorio Angelu da se preseli u Berchtesgaden kako bi se spasila od sovetskog zarobljavanja.

Drugi suprug Angele Hitler izvršio je samoubistvo 1945. zbog poraza u Nemačke. Kad je i Adolf izvršio samoubistvo, Angeli je ostala njegova mesečna penzija mirovina, ali nije jasno da li je ikad videla išta od tog novca.

Kao i njegova mlađa sestra Paula, Angela je branila Adolfa. Insistirala je da ni ona ni Adolf ne znaju ništa o holokaustu, ostajući odana svom voljenom polubratu do samog kraja, kada je 30. oktobra 1949. u Hanoveru pretrpela moždani udar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]

Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati