Kultura

[ Izvor: Mediji ]

19. 10. 2024. 17:17 2

Preminula glumica iz "Vrućeg vetra"

Glumica Mima Vuković Kurić preminula je ove subote u 91. godini, piše Blic.

Mima je rođena 3. februara 1933. u Prizrenu i završila je Učiteljsku školu. Nakon toga, upisala je Pozorišnu akademiju u Beogradu i diplomirala je u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

Tokom studija je glumila u Beogradskom dramskom pozorištu, a potom je prešla u Narodno pozorište u Mostaru. Tamo je bila jednu sezonu, a onda je dobila poziv da pređe u Narodno kazalište Osijek, što je i prihvatila.

Tamo je ostala do 1961. godine, a potom je prihvatila poziv da pređe u Narodno pozorište Niš. Tu je ostala sve do penzionisanja 1991. godine i odigrala je blizu 100 uloga u tom pozorištu.

Jednu sezonu je bila član i Pozorišta na Terazijama, a osim toga, snimala je i za radio i televiziju, a ulogu je imala i u seriji "Vruć vetar".

Mima je bila osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu, a nakon penzionisanja je otišla u Španiju gde je u Teatro della Resistencia odigrala ulogu bake u "Ratnoj priči". Ta uloga joj je omogućila da proputuje Evropu i dobije sjajne kritike značajnih evropskih kritičara.

U Nišu je glumila i u predstavama "Putujuće pozorište Šopalović" i "Draga Jelena Sergejevna". Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

U Meksiko sitiju je 2012. godine snimila visokobudžetni film "La guerra de Manuela Jankovic", odnosno "Rat Manuele Janković". Tu je tumačila glavnu ulogu.

Mima je bila maćeha čuvenog glumca Irfana Mensura.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati