Kultura

[ Izvor: Mediji ]

24. 09. 2024. 11:31 0

"Svetlo Radmile Živković ne može se ugasiti": Komemoracija čuvenoj glumici na sceni Narodnog pozorišta

Komemoracija glumici Radmili Živković (1953-2024) počela je u 11 sati u Narodnom pozorištu, uz prisustvo članova porodice, prijatelja i kolega. Sahrana čuvene dramske umetnice zakazana je za 14.30 časova na Novom groblju.

Da upute poslednje zbogom jednoj od najcenjenijih srpskih pozorišnih i filmskih glumica Radmili Živković, koja je preminula 20. septembra u Beogradu u 72. godini, došli su Tanja Bošković, Dragana Varagić, Aleksandar Đurica, Bojana Stefanović, Radoslav Zelenović, Geroslav Zarić, Nikola Selaković, Ivica Dačić…

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast "glumici koja je imala nesvakidašnji dar".

- Radmila Živković nije bila obična glumica. Njen dar je nesumnjivo prepoznat od reditelja, kolega, pisaca, i naravno, njene verne publike. Svetlo Rade Živković nikada se nije ugasilo. Njen jedinstveni umetnički izraz ne možeš da naučić, ili ga imaš ili ne. Čaroban dar, nepresušna kreativnost, kao i njena autentičnost, čine Radmilu jednom od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica. Rado, hvala ti što nas ne napuštaš, scena ti je zauvek zahvalna, a mi te ispunjeni tom svetlošću ispraćamo sa velikom ljubavlju - kazao je Goncić.

Radmila Živković, prvakinja Drame Narodnog pozorišta, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj umetničkoj sceni. Publika ju je volela zbog njene autentičnosti, emotivne dubine i sposobnosti da na sceni prenese širok spektar osećanja.

Rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Diplomirala je na glumi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde su joj profesori prepoznali potencijal, koji će ubrzo postati očigledan široj javnosti. Stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta postala je 1984. godine. Na matičnoj i scenama drugih pozorišta (Pozorište na Terazijama, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište…) ostvarila je niz značajnih uloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati