Kultura

[ Izvor: Mediji ]

29. 08. 2024. 15:18 10

Reditelj povukao predstavu sa festivala zbog Lečića

Uoči početka 11. Festivala duodrame u Topoli, organizatorima ove pozorišne fešte stigao je dopis reditelja Luke Jovanova čija je predstava "Zatvaranje ljubavi" (sa Slavenom Došlom i Majom Šušom) Bitef teatra trebalo da otvori festival, u kome se "otkazuje" nastup zbog učešća Branislava Lečića.

- Saznali smo iz objavljenog programa da će se u ovogodišnjoj selekciji Festivala duodrame naći i predstava "Oleana" rađena po tekstu Dejvida Memeta koji govori o muškarcu na poziciji moći kojeg mlada žena optuži za seksualno nasilje. U pomenutoj predstavi igra i glumac optužen upravo za seksualno nasilje od strane nekoliko svojih koleginica koji je, osim toga, nizom javnih nastupa pokazao neprimeren odnos prema pomenutoj temi. Stoga se ovim putem javljamo sa odlukom da se predstava "Zatvaranje ljubavi" povlači iz takmičarske selekcije Festivala. Iz poštovanja prema publici i priči koju želimo da ispričamo, spremni smo da odigramo predstavu revijalno, van programa - ističe u pismu mladi reditelj, koji se oglasio u ime ekipe predstave, i nastavlja:

- Verujemo u pozorište zasnovano na stvaranju sigurnog i prijatnog okruženja za rad u kome će se svi akteri osećati uvaženo, dostojanstveno i poštovano. S tim u vezi, ne želimo da naša predstava bude deo takmičarske selekcije u kojoj je i predstava "Oleana", jer smatramo da bi time nenamerno podržali i dali legitimitet ponašanju koje smatramo duboko zabrinjavajućim i neprihvatljivim.

Na kraju teksta, uz zahvalnost na pozivu i mogućnosti igranja predstave, izražava se nada da će se njihova odluka "uvažiti, te obavestiti ih o pristanku ili odbijanju saradnje".

"Ne branim Lečića već zdrav razum"

I dok direktor Bitef teatra Miloš Latinović (na čijem sajtu se "Zatvaranje ljubavi" nalazi kao deo tekućeg repertoara) kaže da oni nemaju uticaj na gostovanja, jer su samo domaćini predstave kada se igra u Beogradu, selektor Festivala duodrame Irfan Mensur oglasio se povodom ove odluke.

Predstava "Zabranjena ljubav" nezavisna je produkcija premijerno izvedena na ovogodišnjem Belefu, rađena po tekstu savremenog francuskog pisca Paskala Rambera, za koju akteri navode da želi da "ohrabri ljude na slušanje, da ih vrati slušanju, nauči slušanju, da od jednostavne prostorne distance između dvoje ljudi stvori čitav svet, mapu osećanja, mapu kretanja tuge, mapu smrvljenih nerava, otisak zajedničkog vremena"...

Lečić se oglasio

I ovog puta, Branislav Lečić se oglasio nakon saopštenja o povlačenju predstave "Zatvaranje ljubavi" sa Festivala duodrame.

- To su ozbiljne stvari, silovanje je zločin! Ne može se na osnovu uverenja da je neko kriv ponašati kao da jeste. Odakle im pravo da sude, kad nemaju ni jedan materijalan dokaz za to? Imaju samo svoje utiske na osnovu priče koje su međusobno podelili preko medija. Valjda je stvar u tome da se svaka krivica dokaže. Pa, ko je onda ovde žrtva? Ovo nije samo atak na moju ličnost nego na egzistenciju i pravo na rad. Pet i po meseci sam ćutao i čekao da o tome kažu svoju reč policija i tužilaštvo, ustanovljeno je da nema nikakve veze sa istinom. Hoću da radim svoj posao, neću ništa više od toga - rekao je Lečić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati