Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

18. 04. 2024. 12:49 4

Ćetković: Svuda vlada zakon jačeg, pogledajte vesti

- Kad si mlad, reaguješ burno, čak i agresivno, ali čovek se menja što je stariji, naročito kad dobije porodicu, decu. Tada počinješ da gledaš svet drugačijim očima, maltene postaješ ucenjen time što želiš da sačuvaš ono najvrednije što imaš, a to su deca - kaže u intevjuu za portal Nova.rs glumac Vojin Ćetković.

Predstava "Mihael Kolhas", u režiji Borisa Liješevića, koja je sinoć premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, postavlja pitanje kako živeti s nepravdom i koja je cena borbe sa korumpiranim sistemom. A koliko nas ta dilema iz 16. veka mori i danas...

– Svaka stranica ovog komada me je dirala, uznemiravala, nekoliko puta sam ostavljao tekst, bacao u stranu… Pogađao me je taj osećaj za nepravdu. Nisam mogao da verujem dokle to sve ide, mislio sam čak da radimo pozorište apsurda, da ćemo žanrovski raditi neku farsu. Međutim, toliko je nepravdi učinjeno tom čoveku koje je pisac napisao, da ih ne treba još i potencirati stilom igre. Istina, toliko je događaja i informacija u komadu da je skoro nemoguće izvući neki kostur, teško je dramatizovati tako nešto, ali Fedor Šili je uspeo – objašnjava Ćetković.

U Klajstovom komadu Mihael Kolhas se bori sa sistemom koji, umesto da njegov slučaj razmotri, uči čoveka da podnosi nepravdu, prihvati je i povuče se pred moćnom, nedodirljivom plemićkom porodicom, pa je pitanje koliko je zakon jačeg i danas na vlasti?

– Apsolutno! Dovoljno je da otvorite bilo koje novine i poslušate vesti. Nažalost, svuda u svetu vlada zakon jačeg - rekao je između ostalog glumac u intervjuu za Nova.rs.

Ćetković napominje da je u čoveku instinktivna želja za buntom, ali da se ona vremenom menja.

Kad si mlad, moraš da se pobuniš i reaguješ burno, čak i agresivno, ali čovek se menja što je stariji, naročito kad dobije porodicu, decu. Tada počinješ da razmišljaš i gledaš svet drugačijim očima, maltene postaješ ucenjen time što želiš da sačuvaš ono najvrednije što imaš – decu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati