Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

04. 04. 2024. 10:13 2

Glavna uloga kod Veljka Bulajića bez audicije: "Ispravno me shvatio"

Imao je neiscrpnu energiju i sa lakoćom je vodio ekipe od više stotina ljudi i u našoj kinematografiji je ostavio neizbrisiv trag, kaže za Nova. rs dramska umetnica Dragana Varagić o slavnom jugoslovenskom reditelju Veljku Bulajiću, koji je preminuo u 96. godini.

Dragana je igrala glavnu žensku ulogu u Bulajićevom filmu "Veliki transport".

– Sećam se kako smo se upoznali. Snimala sam film "Progon", a iz Veljkove ekipe su stalno zvali da dođem na audiciju. Nije bilo šanse jer sam svaki dan snimala, povremeno me vozili posle da igram predstave. I tako su dve ekipe dogovorile susret pred jednu predstavu. Dovezli su me do kancelarija za novi film, i odmah se osetilo kojim je autoritetom tu vladao. Kad je ušao, ja sam rekla da imam samo deset minuta, igram predstavu. Nastala je tišina koju je on prekinuo sa pitanjem šta igram. Malo smo popričali i ja sam otišla. Sutra su mi javili da sam dobila ulogu bez audicije. Nastup mlade glumice je ispravno shvatio kao profesionalnost, a ne nadobudnost – priča nam Varagić koja je dobila ulogu učiteljice Dunje a u filmu je igrala internacionalna glumačka ekipa, tako da joj je partner bio Stiv Reilsbek.

Bio je to još jedan filmski ratni spektakl koji je Bulajić snimio posle čuvenih ostvarenja "Kozara" i "Bitka na Neretvi".

– Kad pogledate spisak inostranih glumačkih veličina koje su igrale u njegovim filmovima, od Orsona Velsa, Franka Nera, Jula Brinera, Sergeja Bondarčuka, Helmuta Bergera, Stiva Reilsbeka i Roberta Vona.. do naših glumačkih veličina Mire Banjac, Olivere Marković, Bate Živojinovića, Milene Dravić… jasno je da su njegove vizije išle dalje od oubičajenih. Kad se tome doda da je Pikaso samo njemu i Bunjuelu radio plakat za film, vidi se kolika je bila njegova vera u to što je stvarao, da je imao misiju koju je umeo da prenese mnogima – zaključila je Dragana Varagić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati