Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

03. 04. 2024. 16:01 10

Bojkot ili uživanje uz Nika Kejva u BGD na vodi?

Najavljeni solo nastup Nika Kejva 18. juna u Beogradu na vodi, izazvao je velike podele među srpskim fanovima čuvenog muzičara i rok ikone iz Australije.

Nik Kejv dolazi u Beograd u okviru “Belgrade River Festa” koji je prošle godine na platou Geozavoda ugostio pevačicu Jasmin Levi, ali i operske zvezde Anu Netrebko i Jusifa Ejvazova. Legendarni muzičar će izvesti „Into My Arms“, „Red Right Hand“, „The Ship Song“ i druge svoje hitove na klaviru, uz pratnju Kolina Grinvuda, basiste grupe „Radiohead“.

Oni koji su se izjasnili da ovog puta sigurno neće ići na Kejva kažu da je problem sam prostor koji asocira na SNS elitu, ali i organizator nastupa iza kojeg sigurno stoji vladajuća stranka. Oni fanovi koji će ipak ići na koncert, smatraju da je besmisleno bojkotovati takav veliki događaj samo zbog lokacije, jer je u ovoj zemlji ionako sve pod patronatom Srpske napredne stranke.

Dragan Ilić, autor i voditelj čuvene emisije “Buđenje”, ali i neko ko jako dobro prati muzička zbivanja još iz perioda kada je radio na Radiju B92, kaže za naš portal „da ako hoćete da organizujete bilo kakav veći koncert u Beogradu, vi morate da dobijete dozvolu države ili grada“.

– I onda već može da se kaže, aha, ovaj je povezan sa vlašću. To je besmislena priča, paranoja. Osim da ti muzičar svira na “gajbi”, ti moraš da dobiješ dozvolu od nekog gradskog organa. Ta podela i priča me asocira na Breskvicu i Pesmu za Evroviziju. Ja to ne mogu da razumem. To je kao kad kažeš, ja ću da idem za Valjevo, pa ću da idem Ibarskom magistralom, a neću da idem autoputem jer je njega pravio Vučić – konstatuje Ilić.

Ivan Lončarević, osnivač izdavačke kuće „Pop Depresija“ i Draganov bivši kolega sa ”devedesetdvojke”, kaže za Nova.rs da sigurno neće ići na koncert Nika Kejva u Beogradu na vodi.

– Tamo ne idem pošto su srušili restoran koji sam baš voleo i to im neću oprostiti, a i ubijeni su neki ljudi. Inače, sve te koncerte organizuje Sky Music, imaju nekoliko tih festivala koje prave tokom godine. U Beogradu na vodi se već neko vreme organizuju ti ekskluzivni nastupi, prošle godine je bila Jasmin Levi, bilo je svačega, svih vrsta žanrova, biće toga i dalje. Pravi se neka nova elita, pa je valjda ok da ideš i na Nika Kejva, što da ne… A s druge strane, prošle godine su u jednom danu bile demonstracije protiv Siniše Malog ispred Skupštine grada, a u isto to vreme je Dom omladine organizovao koncert Cat Power. Tako da smo u isto vreme demonstrirali, i od tih para, Skupštine grada t.j. naših, išli na koncert koji je bio tri puta jeftiniji nego što je bilo realno, što se karata tiče. Pitanje morala i biznisa je inače jedna osetljiva tema – smatra Lončarević.

Marko Dražić, jedan od urednika sajta Njuz.net, pripada onoj struji fanova Nika Kejva koja će ipak ići na koncert. On za naš portal kaže da kada je video vest da Kejv nastupa u Beogradu na vodi, u prvi mah pomislio da je u pitanju prvoaprilska šala.

– Onda sam shvatio da je drugi april i da je vest tačna. Nedugo zatim sam kupio kartu, uprkos mestu održavanja koncerta. Mišljenja sam da svojim neodlaskom ne bih zadao neki udarac ovoj vlasti, samo bih sebe uskratio za jedan sjajan koncert velikog umetnika. Svestan sam da su mišljenja podeljena i oni koji će ići, poput mene, i oni koji će bojkotovati, poput nekih ljudi koje znam, mogu da nađu dosta argumenata koji će potkrepiti njihovu odluku. Na kraju se sve svodi na osećaj, a moj osećaj je da bih se loše osećao da sedim kod kuće dok Kejv nastupa u mom gradu. Čak i ako je to u omraženom delu mog grada – zaključio je Marko Dražić.

Cene karata za koncert Nika Kejva se kreću od 4.900, 6.900, pa do 12.900 dinara.

Inače, Nik Kejv će sa bendom „The Bad Seeds“ promovisati svoj predstojeći album „Wild God“ na jesenjoj turneji. Tom prilikom će posetiti Zagreb 15. oktobra, i Budimpeštu dva dana ranije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati