Kultura

Direktno.rs

27. 03. 2024. 15:20 0

Otvora se izložba fotografija Đuzepea la Spede "Voda i žena"

Izložba fotografija Đuzepea la Spade "Voda i žena" biće od večeras od 18 sati otvorena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Izložba će trajati do 19. aprila.

Izložba će biti otvorena u Italijanskom institutu za kulturu, u ulici Kneza Miloša broj 56, u prisustvu autora Đuzepea la Spade, kustoskinje Milice Rodić, predsednika Komore italijansko-srpskih privrednika Anino de Venecije i predsednika Fondacije "Acqua" Etorea Fortune.

- Paralelizam između vode i žene evocira dva ključna simbola: život i snagu. Žene su te koje imaju dar čuvanja i darivanja života; voda je osnovni resurs par excellence, bez kojeg niko od nas ne bi mogao živeti. Gde ima vode, tu ima i života. Još od vremena Heraklita slavila se snažna veza između vode i žene. Voda je promenljiva, obilazi prepreke na koje naiđe; od izvora gde nastaje, dolazi do mora, postajući najpre potok, a zatim reka tokom neprekidnog procesa transformacije, što je njena prava snaga. Isti princip važi za ženu koja je sposobna da daje život: menja se, prilagođava se okolnostima, teče svojim putem i na kraju dolazi do ušća, predstavljenog rođenjem deteta koje nosi u utrobi. Tema ženskog i vodenog je lepa i sugestivna. Vodeni element asocira na majčinstvo i praiskonsku matricu života. Na fotografijama Đuzepea la Spade, more postaje materija i poprima fizički oblik koji ulazi u odnos sa živim i prisutnim telom žene, stvarajući neku vrstu ljubavnog odnosa. Fotografska izložba "Voda i žena – Aqua et Mulier" nije samo umetnička izložba od velikog značaja, već i edukativna i naučna - navodi se u najavi izložbe na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Fotografije su nastale u saradnji sa dizajnerkom cveća Svetlanom Šikovom i modelima Arijanom Sandford i Kanom Fudžikavom.

Postavka se može posetiti od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 i petkom od 10.00 do 15.00 časova. Biće otvorena do 19. aprila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati