Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 03. 2024. 14:47 5

"Odmor bašibozuka" u BG: Šta je bašibozuk?

Slika "Odmor bašibozuka", remek-delo čuvenog Paje Jovanovića koje je država otkupila na aukciji kod "Sotbija", izložena je u Konaku kneginje Ljubice, a posetioci će moći da je pogledaju do kraja marta. A pre nego što je vidite, važno je da znate i ko su zapravo bili bašibozuci.

Delo „Odmor bašibozuka“, dimenzija 41 sa 32.5 centimetra, predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orijentalističke faze, a prikazuje albanskog ratnika, u bogatoj nošnji i pod punom ratnom opremom, dok odmara uz nargilu prekrštenih nogu, ali oštrog pogleda.

Ipak, reč "bašibozuk" mogla bi da vam skrene pažnju i na neke druge detalje u tumačenju slike.

Ko su bili bašibozuci?

Bašibozuci su bili surovi okrutni ratnici i pljačkaši. U doslovnom značenju bašibozuk je onaj čija je glava pokvarena, oštećena, a suštinski onaj bez vođe.

Bašibozuci su bili pripadnici neregularnih vojnih snaga osmanske vojske. Činili su ih uglavnom dobrovoljci, najčešće Čerkezi, Albanci, Kurdi i Romi-muslimani. Bili su poznati po tome da deluju bez discipline, da su okrutni i brutalni pljačkaši, a kako navode iz aukcijske kuće Sotbi od koje je slika otkupljena, regrutovani su na teritoriji današnje Srbije i Albanije.

Država ih je naoružavala i održavala, ali nisu primali platu, već su živeli od pljačke. Nisu imali uniforme ni oznake. Veće vojne operacije im nisu poveravane baš jer nisu bili disciplinovani. A pošto im se nije moglo verovati i bili su nepredvidivi, redovna vojska je povremeno morala da ih nasilno razoružava. Međutim, bašibozuci su često bili korisni u izviđačkim misijama.

Osmanlije su pored redovne vojske imale i te neregularne trupe, plaćenike, na koje su se oslanjali usled širenja carstva.

Pošto platu nisu dobijali, plen od pljačke iz borbe im je je bio motiv.

Zvanično, bašibozuci su otišli u istoriju krajem 19. veka, ali pojedinih samoorganizovanih trupa je bilo i kasnije.

Njihova zloglasna reputacija nastavila je da živi posle njih. Pošto su bili tako nasilni i brutalni, izraz bašibozuk je vremenom na mnogim jezicima dobio kolokvijalno značenje – nedisciplinovani razbojnik- koje se zadržalo i do danas.

Paja Jovanović i bašibozuci

Osim "Odmora bašibozuka", Paja Jovanović je je naslikao i delo "Dva bašibozuka pred kapijom". Ta slika je prodata u aprilu 2018. godine za nešto više od 531.000 evra i tad je postala najskuplja slika Paje Jovanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati