Kultura

[ Izvor: Danas ]

13. 02. 2024. 10:00 0

"Apel Filharmonije nije politički potez, reč je o problemima u kulturi"

Perkusionista Beogradske filharmonije Aleksandar Radulović izjavio je danas da apel javnosti, i obraćanje publici kako bi se poboljšali uslovi rada muzičara i rešili njihovi egzistencijalni problemi, nisu nikakav politički potez niti marketing, već da je reč o problemima u kojima je kultura u Srbiji decenijama.

Radulović, koji je u ime muzičara Beogradske filharmonije prošlog petka pred početak koncerta "Za dušu" pročitao javni poziv da se reše problemi u toj ustanovi od republičkog značaja, je za današnje izdanje lista Danas rekao da je prvi zahtev da Filharmonija izađe iz v. d. stanja, i da se imenuje direktor.

Među zahtevima Beogradske filharmonije, koja obeležava 100 godina od osnivanja, su i povećanje plata muzičarima, kao i povećanje budžeta neophodnog za ostvarivanje njenih daljih ciljeva, kao i izgradnju zgrade koja će "ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih 100 godina".

Radulović je istakao da je "Beogradska filharmonija nekad bila perjanica napretka u regionu, a da sad njeni muzičari sa čežnjom gledaju u uslove rada svojih kolega u okruženju".

- Činjenica je da su trendovi u svetu pogubni po kulturu i umetnost, ali uvek postoje modeli koji mogu da budu rešenje. To je pitanje dobre volje. Mi se stalno poredimo sa Evropom. Pa Srbija i jeste Evropa, neka primeni neka od evropskih rešenja u kulturi. Berlinska filharmonija, koju drže kao malo vode na dlanu, ima i svoj poseban zakon - rekao je Radulović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati