Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 11. 2023. 17:56 0

"Pusti vodu, daj viski“: Oproštaj Petra Božovića od Lauša

Bard Petar Božović govorio je danas o Žarku Lauševiću na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a evocirajući davne uspomene sa svojim prijateljem uspeo je čak i da nasmeje ovaj tužni skup.

Božović se prisetio trenutka kada je prvi put ugledao Lauševića, na jesen 1978. u Crnici, gde je profesor Milo Đukanović režirao dramu „M. V.“:

– Tema je povratak čoveka iz Amerike svojoj ženi i već odraslom sinu. Dolazi Milo i predstavlja mi jednog prelepog, mladog dečka, kaže: „Ovo ti je sin“. Oduševio sam se. Snimamo tako, a sin treba negde da ide, ne znam gde. Dolazi Đukanović i predaje Laušu kovertu za profesora Minju Dedića, koji prima tada klasu na FDU. Nisam ni znao da Žarko ide na prijemni u Beograd. Vraća se Žare, vraća onu kovertu neotvorenu i kaže meni da je položio. Tada sam uočio jednu od crta koje su krasile našeg Žareta – ispričao je glumac.

Prošlo je mnogo godina, u jednoj kafani, kako se prisetio, sede on i Laušević i pričaju o ženama, kad u jednom trenutku Žarko kaže: „Znaš, i dan-danas me je sramote zbog onoga“…

– Pitam ga zbog čega, na šta će on: „Pa zato što ti nijesam donio čašu vode kada sam položio glumu. Hoćeš li sada da ti donesem?”. Odgovorih mu: „Pusti vodu, donesi viski“… – ispričao je Božović, a svi prisutni su se teška srca uz suze nasmejali.

U međuvremenu, nastavio je, umro je profesor Milo Đukanović:

– Pratimo ga put Cetinja, a Žarko je tada govorio stihove jednog sjajnog pisca, isto sa Cetinja, Aleksandra Lekse Ivanovića. Pesma se zove „Kari šabanovi“ – kazao je bard glumišta pročitavši stihove…

(…).. Mili dani, moji sni nestali,

kao da ste svi u jutro neko
na kare se kradom ukrcali
i otišli od mene daleko.(…)

Uz dubok uzdah Petar Božović je zaključio:

– Kao što reče naš dragi prijatelj Mićko Gak: „Odlete nam Žare“…

Komemorativni skup Žarku Lauševiću održan je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gde su brojne kolega govorile u čast glumca, tužno evocirajući uspomene na zajednička druženja. Svoja sećanja podelili su Dragan Bjeloglić, Petar Božović, Svetozar Cvetković, Vida Ognjenović, Milan Marić i drugi, a glumac je ispraćen višeminutnim poslednjim aplauzom.

Poznati dramski umetnik Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u 63. godini, nakon kraće i teške bolesti.  Nakon komemoracije ispraćen je na kremaciju na Novom groblju u Beogradu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati