Kultura

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

02. 11. 2023. 19:13 0

Preminuo tvorac Dilana Doga

Karlo Ambrozini, jedan od najznačajnijih strip autora i tvorac likova u kultnom "Dilanu Dogu" preminuo je u 69. godini, saopštila je kuća Boneli.

Ambrozini, cenjeni karikaturista, rođen je u Akanu Meli 1954. godine. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Breri. Debitovao je sredinom sedamdesetih ilustrujući ratne priče za izdavačku kuću "Dardo".

Prekretnica u karijeri desila se 1980. godine, kada je počeo da radi za "Sergio Bonelli Editore".

I samo šest godina kasnije likovno je stvorio Dilana Doga, kog je izmaštao Ticijano Sklavi. Tačnije, Ambrozini je bio jedan od prvih umetnika koji se pridružio čitavom kreativnom timu, koji je stajao iza ovog stripa, podseća sajt Italy 24.

Prvi broj ovog stripa izašao je u Italiji 1986. godine i već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom devedesetih, Dilan je u celom svetu izlazio u mesečnom tiražu većem od milion primeraka.

Dilan Dog je, podsetimo, bivši policajac Skotland Jarda koji klijentima usluge iznajmljuje za skromnu sumu, zbog čega je uvek bez dovoljno novca. Odeća, koju ima na sebi, praktično ga definiše. Uvek ima crni sako, crvenu košulju i plave farmerke. Svoje prošlosti se ne seća. Živi u stanu prepunom horor figura i jezivih motiva iz sveta strave i užasa, čak se i umesto tipičnog zvona na vratima čuje zastrašujući vrisak. Hobiji su mu sklapanje maketa jedrenjaka i sviranje klarineta…

Ambrozini je kasnije stvorio sopstveni lik - Napoleona, jednu od najoriginalnijih i najsofisticiranijih serija u čitavoj panorami italijanskih serijskih stripova, a 2008. godine i Jan Diksa, čije su avanture izlazile u serijalu od 14 izdanja.

Fanovi širom sveta su slomljeni zbog ovog strašnog gubitka za strip.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati