Kultura

Direktno.rs

16. 10. 2023. 11:35 0

16 godina bez Tošeta: "Anđeo, nije pevao samo u snu"

Danas se obeležava 16 godina od tragične nesreće u kojoj je poginuo omiljeni pevač, ili kako su ga zvali, balkanski Elvis, Toše Proeski.

Njegove pesme i danas pevaju u raznim muzičkim takmičenjima neki novi klinci, klinci koji su toliko bili mali kada je on bio među nama da, i ako ga se sećaju, to je kroz maglu. Kroz maglu, baš onakvu kakva je bila i rano ujutru tog kišnog 16. oktobra 2007. godine, na auto-putu E70, kod Nove Gradiške.

Tog jutra, ceo Balkan probudio se tužan. Vest da je poginuo Toše Proeski svi su prihvatili sa nevericom, nadajući se da je u pitanju neka greška. Nije bilo greške. Brzinom svetlosti medijima su se proširile slike sa mesta nesreće.

Sa samo 26 godina, Toše je poginuo na licu mesta, kada je njegov džip udario u zadnji deo kamiona. Sedeo je na suvozačkom mestu i spavao je na putu ka Zagrebu. Nesreću su preživeli njegov vozač, kao i njegova menadžerka Ljiljana Petrović, koja je sedela na zadnjem sedištu.

Todor Proja, kako mu je bilo pravo ime, rođen je 25. januara 1981. godine. Posle muzičkih početaka na dečjim festivalima, profesionalnu muzičku karijeru počeo je 1997. godine na festivalima "Melfest" i "Makfest", gde se svojom skromnošću, harizmom, ali i neverovatnim talentom, odmah izdvojio iznad svih.

Nedugo potom, najbolji makedonski autori su prišli Tošetu i počeli da prave pesme za njega. A nije puno bilo potrebno da Toše izađe i iz granica svoje zemlje, te je učešćem na "Sunčanim skalama" i osvojenim trećim mestom sa pesmom "Tajno moja", postao voljen i popularan i u Srbiji i Crnoj Gori.

Usledilo je snimanje albuma i za srpsko tržište, kao i saradnja sa srpskom menadžerkom Ljiljanom. Od tog momenta, fenomen Tošeta Proeskog samo je rastao i širio se po celom Balkanu. A svoju zemlju 2004. godine predstavljao je i na Evroviziji, sa pesmom "Life", gde je umalo izbačen sa takmičenja.

Naime, u to vreme počele su kulminacije između Grčke i Makedonije, povodom imena Makedonija, te su im već tada bili promenili ime u FYROM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), pod kojim su nastupali. Toše je obožavao svoju zemlju i mnogo mu je smetalo što je svuda oko sebe gledao table sa tim imenom, pa je markerom precrtavao slova ispred i ostavljao samo ime Makedonija. Organizatori su tada opomenuli šefa delegacije rekavši da će ih udaljiti sa takmičenja ako ne prestane s tim.

Kada pitate različite ljude o različitim temama, uvek ćete dobiti različite informacije i mišljenja. Toše je bio i ostao fenomen o koga su se svi slagali, i uvek ćete čuti stvari poput njegove posebne energije koju je širio i dobrote koju retko koji čovek poseduje.

Tijana Dapčević imala je priliku i da sarađuje s njim, ali su i bili dobri prijatelji.

- Toše je bio i ostao nešto najlepše što se dogodilo Makedoniji. Spoj talenta, duhovnosti i ljudskosti. Primer svima nama, kakav čovek treba biti. Toliko jednostavan, a toliko mudrosti je nosio u sebi. On je za mene besmrtan. Njegova umetnost i talenat će živeti zauvek - rekla je Tijana ranije za Direktno.rs i ispričala i jednu anegdotu po kojoj se uvek uz osmeh seti Proeskog.

- Ja uvek pričam da on nije pevao samo kad je spavao. Jednom smo krenuli na neku turneju po Makedoniji, i svi spavamo i dremamo u kombiju, a u jednom trenutku on krene odjednom da peva neku brzu makedonsku pesmu i mi svi skočimo u fazonu "šta ti je čoveče" - uz osmeh nam je ispričala Dapčevićka.

Voditeljka i televizijska autorka Milanka Rašić pratila je Tošeta od njegovih prvih profesionalnih muzičkih koraka i bila je prva koja je imala tu čast da mu uruči i prvu veliku muzičku nagradu koju je osvojio u karijeri, na Skopskom festivalu. Ona se prisetila i kako je izgledalo kada je prvi put videla i čula Proeskog.

- Bila sam voditeljka velikog muzičkog festivala "Makfest" u Štipu. Najavila sam blok od četiri izvođača na generalnoj probi i bila iza scene i pričala sa pevačima. Odjednom se prolomio jedan neverovatno lep glas i refren "Pušti meeeee" i svi su zaćutali - ispričala je za Direktno.rs Milanka i opisala kako je izgledao i ponašao se Toše na samom početku svoje blistave karijere.

- Ja sam otrčala do bine da vidim ko peva tako divno. Bio je to jedan visok, simpatičan, nasmejan i stidljiv dečko. Toše na svom prvom velikom festivalu. Rekla sam mu: "Prelepo pevaš, bićeš velika zvezda!", a on se skromno zahvalio - rekla je Rašićeva.

Voditeljka je takođe sa nama podelila i jednu anegdotu, kao i sećanja na pevačeve poslednje dane.

- Jednom smo bili u restoranu i on nikako nije mogao da završi ručak zato što su ga fanovi satima prekidali i tražili autograme i slikali se. Toše je bio nasmejan i strpljiv kao prava zvezda. Uvek je imao veliko srce puno istinske dobrote - rekla je Milanka i nastavila:

- Nikada neću zaboraviti zadnji intervju dva dana pre velikog koncerta 05.10. 2007. Radila sam emisiju o njemu koju sam nazvala "Od Kruševa do zvezda". Bio je umoran od puta, samo što se vratio iz Australije, ali je bio veoma profesionalan, iskren i radovao se što će se sresti sa svojom publikom. Pričali smo na koktelu posle koncerta sa njim i njegovom porodicom, delili utiske, bili baš srećni. Kao i svi koji su podelili tu čaroliju od koncerta sa njim. U jednom trenutku su ga pozvali da krene, on je pošao, pa se vratio da se pozdravimo i zagrlio me. Taj zagrljaj cu pamtiti do kraja života - iskrena je bila Rašićeva.

Veče pred polazak na kobni put, Toše je gostovao u emisiji "Vrteška", odakle se još pamte njegove izjave koje kao da su proročanske.

- Mnogo je teško da se izdrži. Šminkanje, skidanje šminke. Pakovanje, raspakivanje. Peko glave mi je svega. Kada bih mogao da se teleportujem sa koncerta na koncert bio bih najsvećniji čovek na svetu - ispricao je tad Proeski voditeljima i nastavio vidno iscrpljen.

- Želim da se sklonim, ali ne mogu. Mašinerija me je ubacila u bubanj, kako kažu stariji. Nema nazad. Sreća je što me raduje što na svim tim koncertima mogu da se družim s ljudima sa kojima se energetski revitalizujem - bile su jedne od poslednjih rečenica koje je Toše javno izjavio pred smrt.

Gradski stadion u Skoplju preimenovan je iz "Filip Vtori" i sada nosi ime nastradalog pevača.

Toše je snimao i u Srbiji i u Hrvatskoj, a pred nesreću, snimio je i prvi album na engleskom jeziku "The Hardest Thing", kojim je želeo da pokori svet. Nažalost, nije uspeo ni da čuje svoj album, koji je objavljen tek na godišnjicu njegove smrti.

Danas bi Toše bio ponosan jer, na neki način, njegov put nastavlja njegov sestrić Kristijan. Toše je s Kristijanom, koji tad još bio mali dečak, snimio duet "My Little One". Sada je on stasao momak koji je pre nekoliko godina u Londonu sa saradnikom svog pokojnog ujaka Endijem Rajtom snimio singl "We Are Blood".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati