Kultura

15. 09. 2023. 12:28 0

Premijera drame "Bolest mladosti" sutra u JDP

U predstavi igraju Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Premijera predstave "Bolest mladosti" Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić biće održana u subotu, 16. septembra na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavila je autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima.

U predstavi igraju Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Upravnica JDP-a glumica Tamara Vučković Manojlović je danas na konferenciji za štampu u ovom teatru podsetila javnost da je mlada rediteljka Jovana Tomić istaknuta sa dve predstave na sceni Studio JDP – "Natan Mudri" Gotholda Efraima Lesinga i "Moj muž" Rumene Bužarovske, koje se igraju sa uspehom nekoliko sezona.

Klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, "Bolest mladosti" dovodi na scenu mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva. Njihova mladost se u drami samoiscrpljuje i samouništava, kreirajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja.

Rediteljka Jovana Tomić je približila dramu javnosti da je reč o grupi studenata medicine koji provode zajedno 24 sata na proslavi diplome jednog od njih. Taj susret će rezulturati fatalno – samoubistvom, ali rediteljka ne otkriva koji junak je u pitanju.


"Prvenstveno su me likovi privukli ovom komadu koji je napisan davne 1926. godine. Tekst ima puno materijala za stvaranje predstave, i puno scena koje su atraktivne za pozornicu. Ipak, bojala sam se da bi takve scene mogle biti same sebi cilj, samodovoljne. Mi to nismo želeli, već da tretiramo emocije, razvoj likova, da stvorimo žive ljude od krvi i mesa", istakla je rediteljka.

Kako je navela, tematski gledano, drama opisuje susret studenata u periodu od celih 24 sata, gde je prisutan snažan spektar emocija, koji se završava tragično – samoubistvom.

"Mi smo istraživali šta to prouzrokuje, odnosno kako dodje do takve fatalne situacije”, objasnila je Jovana Tomić, koja je i autorka adaptacije dela “Bolest mladosti”.

Autorsku ekipu čine još - scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati