Kultura

Direktno.rs

27. 07. 2023. 10:10 0

Neviđen skandal Šinejd O'Konor u TV prenosu

Pre 31 godinu tada mlada Šinejd O’Konor šokirala je Ameriku svojim političkim protestom u emisiji "Saturday Night Live". Sličan istup do tad nije viđen na ekranima.

Televizija "NBC" joj je nakon skandala zabranila pojavljivanje, a Amerikanci su je gađali jajima na ulici i izviždali tokom nastupa uživo, piše Index.

Bilo je to 3. novembra 1992. godine. Irska pevačica je gledala u kamere u studiju emisije "Saturday Night Live" i držala fotografiju ispred lica. Nije trepnula ni progovorila ni reč. Oko nje se čula samo buka iz bekstejdža.

Na slici koju je držala moglo se videti dete s ulice u Brazilu koje je ustrelila policija. Ta fotografija bila je samo distrakcija. Niko nije ni slutio šta će se zapravo dogoditi tokom nastupa uživo.

- Donela sam fotografiju u studio i sakrila je u garderobi. Na probi, kad sam završila s pevanjem pesme ‘War’, uzela sam sliku brazilskog klinca s ulice kojeg su ubili policajci - izjavila je kasnije.

- Zamolila sam snimatelja da zumira fotografiju tokom same emisije. Nisam mu rekla šta imam na umu za kasnije. Svi su se složili s planom. Mrtvo dete u dalekoj zemlji ionako nije ničiji problem.

- Pevam ‘War’ i niko ništa ne sumnja - prisetila se O’Konor incidenta u svojim memoarima.

- Ali na kraju, ne držim detetovu sliku. Podižem fotografiju Jovan Pavla II i onda je cepam na komade. Vičem: borite se protiv pravog neprijatelja - opisala je. To je bio, saznalo se kasnije, njen protest zbog zlostavljanja dece unutar redova Katoličke crkve.

"NBC" je odmah doživotno zabranio O’Konor. Ispred studija prolaznici su je gađali jajima. Na koncertu u čast Boba Dilana u Njujorku dve nedelje kasnije, izviždali su je.

- Pola publike zviždi, pola njih kliče. To je najčudnija buka koju sam ikada čula u životu - prisetila se O’Konor u dokumentarcu "Nothing Compares".

- Imala sam poriv za povraćanjem - dodala je tada.

Činilo se kao da je Amerika jedva dočekala izgovor da se okomi na pevačicu. Naime, u avgustu 1990. odbila je sviranje američke himne pre svog koncerta u Nju Džerziju.

Bojkotovala je i dodelu Gremija 1991. u znak protesta protiv američkih ratova na Bliskom istoku i pozvala svoje kolege umetnike da slede njen primer. Obračun s Papinom slikom bio je njen kraj u Americi. Nikada se više nije pojavila na top listama niti je nastupala na TV-u u udarnom terminu.

Samo dve godine pre ovog događaja O’Konor je u Americi dočekana na potpuno drugačiji način. Popela se na vrh američkih top lista s pesmom "Nothing Compares 2 U". U videu je plakala zbog sećanja na svoju pokojnu majku koja je 1985. godine poginula u saobraćajnoj nesreći.

Mari O’Konor takođe je bila inspiracija za protest svoje kćeri. Njih dve su imale komplikovan odnos. O’Konor je optužila majku da ju je fizički i emocionalno zlostavljala tokom detinjstva.

Nakon majčine smrti O’Konor je skinula Papin portret sa zida svoje kuće u Dablinu. To je zapravo bila slika koju je prošvercovala u studio emisije "Saturday Night Live".

Podsećamo, pevačica Šinejd O’Konor preminula je juče (26. jula) u 57. godini života. Iza sebe je ostavila troje dece, a njeno četvrto dete, sin (17), izvršilo je samoubistvo pre godinu i po dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati