Kultura

Direktno.rs

04. 06. 2023. 18:10 2

NEDOSTAJEŠ! Neprolazni Đoletovi citati

Iako nije sa nama već dve godine, muzika Đorđa Balaševića decenijama je u vrhu slušanosti na području bivše Jugoslavije. Ali ono po čemu je novosadski kantautor ostao omiljen jesu njegovi ljubavni stihovi od kojih su mnogi posvećeni supruzi Oliveri.

"Voleš jednom u životu. Sad bogatu il’ sirotu, tu ne bira pamet nego srce"

Pouka je jedne od najlepših ljubavnih pesama "Priči o Vasi Ladačkom" siromašnom momku koji napušta voljenu devojku, kako bi se oženio ćerkom bogataša. Vasa umire u kafani i u tom momentu se seća svoje prave ljubavi.

A mislio sam da si besmrtan...

Svakako omiljeni su i citati iz drugih Đoletovih pesama:

"A onda shvatih, na prepad, da te volim k'o nekad. Vreme samo raspiruje plam..."

"Ona me voli znam, ok ne suviše al' taman dovoljno da krišom uzdiše kada me tračeri ubace u šemu"

"Lole, imaš li ikoga na svetu ili bi sa mnom na put mogla? Hajde da menjamo planetu, sutra dajem oglas"

"Lako je kad te neko ni ne zavoli, tad samo tamna strana srca zaboli. Teško je kad za nekog jedinog i svog postaneš zrnce soli, teško je kad tvoj neko prestane da te voli"

"Računao sam da ću se vremenom već zaljubiti u nju, a da neću ni primetiti. Ali ovih dana sam saznao da ne možeš a da ne primetiš kad se zaljubiš. O, primetiš. Primetiš, još kako"

"Odlutaš ponekad i sanjam sam. Priznajem ne ide, ali pokušavam i uvek dođe de mol"

"Drugi bi sve imalo smisao, ja bih iz te gužve zbrisao i nikom ne bi bilo jasno šta ja to smeram. Znao bih gde da sebi nađem mir, skrio se u tajni manastir i čekao da ti odrasteš..."

"Nije ti svaka bila u rečima. Neka ti je bila i u srcu, ali si ćutao o njoj. Ja znam i ti znaš, da se prave ljubavi ne spominju nikada i nikome"

"Otad baš ne uzimam svaku što se pruža. Srce se odupire, pa se privikne. Al' zumbuli su zumbuli, a ruža je ruža, pa da na kraj sveta iznikne. Ma da se redom postroje odavde do ćoška, nijedna k'o moja Dođoška"

"Jednom sam voleo zbilja, mislim na ljubav pravu, šašavu i silnu, vozio hiljadu milja k'o onaj ružni Francuz u prelepom filmu. Vukle me šine pod točak mašine, al' ona me spasila, sve je druge ugasila"

"Gledala me jedna ista ti. Ja sam još i mog'o pristati. Al' srce, ono se k'o jare opire. Retko ko do njega dopire"

"Još uvek lutam, gde je kraj puta, pamte me mnoge provincijske pruge. Kriju me mračne, jeftine krčme. Noći su ponekad guste i duge. Nestajem tada u nekom svom svetu i menuetu i menuetu..."

"Retko odlazim kući, a pišem još ređe i slike su bleđe i bleđe, pa lepe potiskuju ružne. Al' nekad poručim piće i tako to krene, pa stignem u svatove njene, sve prave su ljubavi tužne"

"Ma, 'di ćeš naći boljeg momka za te pare? Ne budi smešna draga ti možeš doveka tragati, al' nećeš naći nikog tako mi gitare, ko će te više voleti i ko će lepše lagati"

"Pravog muškarca, s kojim ćete trajati, nećete prepoznati po izgledu, diplomi, po inteligenciji. Onog pravog prepoznaćete po načinu kako vas drži za ruku, kako vas ljubi, kako vas grli - ni prečvrsto da ostanete bez daha, a ni prelabano da nestanete bez traga. Pravi vas drži taman onako kako treba, da znate čiji ste"

"Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate. A noć mi preti, ponoć i pusta tama kad me se samo dohvate. Više me ne voliš, kad se vraćam nisi budna, ne goriš, gasne naša zvezda čudna, lažna, srebrna stvar"

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati