Kultura

[ Izvor: Telegraf.rs ]

24. 05. 2023. 21:08 2

Ko je bila Tina Tarner, KRALJICA ROKA?

Čuvena pevačica Tina Tarner preminula je u 83. godini, potvrdio je ove srede njen portparol.

Tina je bila i ostala poznata po svom neverovatnom glasu i harizmi na sceni, a ove stvari treba znati o "kraljici roka", piše Telegraf.rs.

Tina Tarner poznata je kao "Kraljica rokenrola", i prvo je stekla slavu kao pevačica dua "Ajk i Tina Tarner", pre nego što je započela veoma uspešnu karijeru kao solo umetnica, prenosi "Smooth Radio".

Tina je svoju karijeru započela sa "Kings of Rhythm" Ajka Tarnera 1957. godine, a prvi put se pojavila pod imenom Little Ann. Nakon razlaza s Ajkom 1970-ih, pokrenula je ono što je postalo poznato kao "jedan od najvećih povrataka u istoriji muzike".

Njen multiplatinasti album "Private Dancer" iz 1984. bio je veliki hit širom sveta, a ubrzo je postala jedan od najprodavanijih umetnika svih vremena. Tina je takođe glumila u filmovima "Tommy", "Mad Max Beyond Thunderdome" i "Last Action Hero", a njen biografski film "What's Love Got To Do With It" iz 1993. doveo je njenu priču do još većeg broja obožavalaca.

Prodala je više od 100 miliona ploča, zaradila 12 nominacija za "Gremi" nagrade, tri "Gremi" nagrade u Kući slavnih i "Gremi" nagradu za životno delo. Ona je takođe bila prva crna umetnica i prva žena koja se našla na naslovnoj strani "Rolling Stonea".

Tina Tarner je rođena 26. novembra 1939. godine u Braunsvilu u Tenesiju. Njeni roditelji Flojd i Zelma Bulok razdvojili su se ranih 50-ih i Tina je otišla da živi sa bakom u Netbušu u Tenesiju.

Kada je imala 16 godina, preselila se u Sent Lusi, Misuri, gde je 1956. upoznala Ajka Tarnera i počela da nastupa sa njegovim bendom "Kings of Rhythm".

Pravo ime Tine Tarner je Ana Me Bulok. Počela je da nastupa pod imenom Little Ann (Mala En), sve dok je njen partner Ajk Tarner nije nagovorio da ga promeni u Tina Tarner kada su zajedno nastupali kao revija Ajka i Tine Tarner.

Priča se da je Ajk zaštitio ime kako bi mogao da je zameni drugom pevačicom ako ikada odluči da prestane da nastupa sa bendom.

Koje su najpoznatije pesme Tine Tarner?

Nakon što je prekinula vezu sa Ajkom i postala solo pevačica, njen album "Private Dancer" iz 1984. postao je svetski hit. Prodavši više od 20 miliona primeraka i zaradivši Tini tri "Gremi" nagrade, pesma "What's Love Got To Do With It" stavila ju je na muzičku mapu sveta.

Druge Tinine pesme uključuju obradu hita Boni Tajler "The Best (Simply The Best)" iz 1989. godine, "Proud Mari" i "River Deep-Mountain High".

Tina Tarner je tokom karijere prodala 200 miliona ploča i navodno je zaradila neto vrednost od 270 miliona dolara.

Povukla se 2007. nakon svoje poslednje turneje, rekavši Gejl King u junu 2019: "Ušla sam u taj avion... Duboko sam udahnula i rekla: 'Gotovo je.' Zaista sam se osećala kao da je gotovo. I drago mi je da je gotovo. I otišla sam kući".

Ko je muž Tine Tarner i da li ima dece?

Tina Tarner je bila u braku sa Ajkom Tarnerom 16 godina dok se nisu razveli 1978. Par je imao dva biološka sina Ronalda Renela Tarnera i Krega Rejmonda Tarnera, a Tina je usvojila dvoje druge Ajkove dece Ajka Tarnera mlađeg i Majkla Tarnera i odgajala ih kao svoje.

Tragično, Kreg Tarner je pronađen mrtav u junu 2018. kada je imao 59 godina.

Tina je bila u vezi sa Ervinom Bahom, rođenim u Nemačkoj, od 1986. godine, kada ga je izdavačka kuća EMI poslala da pokupi zvezdu na aerodromu Hitrou u Londonu. Nakon 27 godina zajedno, Tina i Ervin su se venčali na građanskoj ceremoniji na obali Ciriškog jezera u Švajcarskoj u julu 2013.

Od čega je bolovala Tina Tarner?

Godine 2018, Tina Turner je u svojoj knjizi "Moja ljubavna priča" otkrila da je poslednjih godina patila od zdravstvenih problema opasnih po život.

2013. godine, tri nedelje nakon venčanja sa Ervinom Bahom, doživela je moždani udar i morala je ponovo da nauči da hoda. Godine 2016. dijagnostikovan joj je rak creva. Koristila je homeopatske lekove za lečenje visokog krvnog pritiska, što je dovelo do oštećenja i otkazivanja bubrega. Njene šanse da dobije bubreg bile su male i rečeno joj je da počne sa dijalizom.

Kasnije je Bah ponudio da donira bubreg za njenu transplantaciju, a Tina je operisala bubreg 7. aprila 2017. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati