Kultura

Direktno.rs

10. 04. 2023. 09:04 0

Preminuo čuveni gitarista grupe ABBA

Gitarista grupe ABBA Las Velander preminuo je posle kratke bitke sa karcinomom u 70. godini, a tužnu vest potvrdila je njegova porodica.

- Sa neopisivom tugom moramo da objavimo da je naš voljeni Las zaspao. Las se nedavno razboleo od, kako se pokazalo, raka koji se proširio, a rano na Veliki petak preminuo je okružen svojim najmilijima. Bio si neverovatan muzičar, te skroman kao malo njih, ali pre svega bio si divan suprug, otac, brat, ujak i deda. Ljubazan, brižan i pun ljubavi... i još toliko toga, neverovatno je da sada moramo živeti bez tebe. Volimo te puno i fališ nam - napisali su članovi njegove porodice na Fejsbuku.

Velander je počeo da svira gitaru kao dete u svom rodnom gradu Nori u Švedskoj. U oktobru 1974. pridružio se legendarnoj grupi ABBA, Agnethi Fältskog, Björnu Ulvaeusu, Bennyju Anderssonu i Anni-Frid Lyngstad. Odsvirao je više od 20 ABBA-inih pesama među kojima i neke od njihovih najpoznatiji, a 2008. godine radio je i na hitu Mamma Mia!.

Las je radio i na ABBA-inom posljednjem "Voyage" albumu koji je objavljen 2021. godine.

S poznatim muzičarima nastupao je i na nekim turnejama, a nakon odlaska iz ABBA, 1980. godine, započeo je i solo karijeru, te objavio svoj album 1981. godine. Nakon toga objavio je još 11 albuma. Poslednji svoj album objavio je 2006. godine, a preveo ga je i na engleski s naslovom "Simple Ticket".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati