Kultura

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

21. 03. 2023. 10:44 2

Leonardo da Vinči bio sin robinje sa Kavkaza?

Leonardo da Vinči je bio samo napola Italijan jer je njegova majka bila robinja sa Kavkaza, pokazalo je najnovije istraživanje. Ranije se verovalo da je da Vinčijeva majka Katarina bila toskanska seljanka, ali stručnjak za renesansnog majstora veruje da je istina mnogo komplikovanija, piše "Dejli mejl".

- Leonardova majka je bila čerkeška robinja, odvedena iz njenog doma na Kavkaskim planinama, prodata i preprodata nekoliko puta u Carigradu, zatim u Veneciji, pre dolaska u Firencu - rekao je Karlo Veče, profesor Univerziteta u Napulju na predstavljanju svoje nove knjige na tu temu. U italijanskom gradu upoznala je mladog notara Pjera da Vinčija "a njihov sin se zvao Leonardo". Nalazi profesora Večea - koji je decenijama proveo proučavajući da Vinčija, čija dela uključuju Mona Lizu - zasnovani su na arhivima grada Firence.

Grupa stručnjaka koji ga proučavaju žestoko osporava svako novo otkriće o da Vinčiju, ali profesor Veče, koji je priznat kao vodeći naučnik u ovoj oblasti, insistira da dokazi postoje. Među dokumentima koje je pronašao nalazi se i onaj koji je napisao sam da Vinčijev otac, legalna potvrda o emancipaciji za Katarinu, "da povrati svoju slobodu i ljudsko dostojanstvo".

Njegovi nalazi nude radikalnu promenu perspektive o da Vinčiju, za čiju se majku, Katarinu di Meo Lipi, verovalo da je bila mlada toskanska seljanka, a ne robinja. Istoričari su već znali da, zbog prirode svog rođenja u selu izvan Firence, da Vinči nije dobio formalno obrazovanje. Umesto toga, započeo je svoju karijeru kao šegrt u ateljeu firentinskog slikara Verokija.

Sa 18 godina postao je član prestižnog esnafa slikara, obučen u tunike ružičaste boje i hvalio se dugom kovrdžavom bradom. Profesor Veče smatra da je težak život njegove majke "migrantkinje" uticao na rad njenog briljantnog sina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati