Kultura

Direktno.rs

08. 02. 2023. 13:55 2

Branka u JDP-u od osnivanja: Sahrana u Aleji

Branka Veselinović, članica prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je to pozorište. Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Iz JDP-a podsećaju da je Branka Veselinović bila značajna srpska i jugoslovenska glumica i njihova članica od osnivanja pozorišta. Kaže se i da je bila dobrovoljni vatrogasac, s činom oficira I klase.

- S njom, u legendu odlazi i poslednji član tog (prvog) slavnog ansambla, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave zemlje. Branka je u njemu provela gotovo čitav svoj stvaralački vek, sve do penzije 1978, a i posle toga, redovno igrajući u mnogim predstvama - kaže sa u saopštenju.

Poslednju ulogu, Dunda Nika u Skupu Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine.

U tom ansamblu upoznala je i životnog saputnika, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića i s njim ostala u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012.

U JDP je odigrala oko četrdeset uloga, sudelujući u nekim od najznačajnijih produkcija, saradjujući s mnogim značajnim rediteljima, u delima pisaca kao što su Bihner, Dostojevski, Turgenjev, Čehov, Pirandelo, Majakovski...

Komički dar bio je, međutim, njeno najače oružje. Nadahnuto ga je koristila, naročito u u delima Nušića, Gogolja, Goldonija, Plauta... Taj talenat, i njen vedar duh učinili su je i jednom od najomiljenijih glumica u zlatno doba Radio Beograda, naročito u popularnom programu "Veselo veče".

Branka Veselinović rodila se u Starom Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete Jovanke i Aleksandra Ćosića. Glumu je od 1936. učila na Glumačkoj školi pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Tamo je igrala do 1940, kada je prešla u Beograd. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), i Narodnom pozorištu (1944–1947). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je od njegovog osnivanja. U ansambl je primljena 1. avgusta 1947. i u njemu ostala do odlaska u penziju, 31. avgusta 1978.

Iako nisu imali svoje dece, Branka i Mlađa Veselinović su veliki deo života proveli radeći s decom i pomažući najmladjima. Osnovali su Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Na osnovu svog humanog rada, Branka Veselinović je postala i četiri godine bila ambasador UNICEF-a. Osim toga, sve dok je mogla, neumorno je putovala, organizovala, i nastupala u humanitarnim predstavama, uveseljavajući one kojima je to bilo najpotrebnije – decu, stare i bolesne.

Za svoj umetnički i humanitarni rad Branka Veselinović dobila je nepregledan niz priznanja, nagrada i plaketa. Medju njima su i Orden rada sa zlatnim vencem, Nagrada "Branislav Nušić" za životno delo istaknutom glumcu komičaru (na festivalu Nušićevi dani u Smederevu, 1993), Sterijina nagrada za ulogu Gine u predstavi Ožalošćena porodica (1964), Vukova nagrada (2004)...

Često je putovala s Desankom Maksimović i recitovala njenu poeziju.Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je povodom smrti Branke Veselinović rekla da su jedinstven život glumice, humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti zauvek obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati