Kultura

Direktno.rs

18. 11. 2022. 12:28 3

Preminula glumica iz "Radovana III"

Dramska umetnica Tanja Beljakova je preminula u 88. godiini u Beogradu. Bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

Rođena je 1. januar 1934. na Mljetu. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1956. bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 od 1961. godine.

Za Svetski Dan pozorišta 2020. Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao onlajn kultnu predstavu „Radovan treći“ Dušana Кovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno izvedenu 30. decembra 1973, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina. Bila je članica ansambla Atelje 212 a najpoznatija je bila po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi „Radovan III“ Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

Na društvenim mrežama se od nje oprostio njen kolega Milan Caci Mihailović.

- Otišla je u večnost prava dama, moja draga koleginica, moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj Tanja Beljakova. Mir Njenoj duši – napisao je glumac objavivši zajedničku fotografiju s glumicom.

Igrala je u ostvarenjima „Boji slepila“, „Balkan ekspres 2“, „Šmeker“, „Mahovina na asfaltu“, Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, „Vruć vetar“, „Pozorište u kući“, „Кuda idu divlje svinje“, „Hranjenik“, Na putu izdaje“, „Кralj Ibi“…

U jednom intervju je izjavila o svom poreklu: „Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Deda je bio carski oficir, moj otac lekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo“.

Ispraćaj za kremaciju Tatjane Beljakove je u subotu, 19. novembra u 11.45 na Novom groblju u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati