Kultura

[ Izvor: K1 ]

18. 09. 2022. 16:52 1

"Bila vanserijski talenat": 20 godina od smrti Magi (EKV)

Margita Stefanović, arhitekta, pijanistkinja i članica popularnog rok sastava "Ekatarina Velika", preminula je na današnji dan, 18. septembra 2002. godine.

Mistična devojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, pijanistkinja, arhitekta, "anđeo na klavijaturama", crna princeza jugoslavenskog roka - sve je to bila Margita Stefanović.

Muzičku karijeru započela je u rok bendu Milana Mladenovića "Katarina Druga", koji kasnije menja naziv u "Ekatarina Velika".

Ona je komponovala i muziku za filmove i drame "Prvi put s ocem na jutrenje", "Vera Hofmanova", "Povratak Vuka Alimpića", "Plavi plavi", kao i i pozorišnih predstava "Klasni neprijatelj" i "Tri sestre". Radila je i kao producentkinja i gostovala na albumima mnogih jugoslovenskih grupa.

Posle smrti Mladenovića 1994. godine, "Ekatarina Velika" prestaje da postoji i Margita Stefanović sa nekoliko beogradskih muzičara osniva bend "Kurajberi", koji je uglavnom izvodio obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.

Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić "Kaput mrtvog čoveka", što je njeno poslednje muzičko delo.

A sama Margita je i ovako sebe znala predstaviti: "U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života".

Poslednje nedelje života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika.

Novinarka Jadranka Janković gostovala je u emisiji "Vikend na K1" i tom prilikom je govorila o grupi EKV.

- Mislim da je grupa EKV u svakom pogledu bila vanserijska i da su u mnogim stvarima išli ispred svog vremena. Zato su muzika i tekstovi koje su oni tada radili podjednako zanimljivi i današnjim generacijama. Ispostavilo se da su na neki način maltene i bili vidoviti s obzirom kakva su vremena došla. Često po Fejsbuku možete da vidite citate Milana Mladenovića kako još u ono vreme nije bio zadovoljan događanjima, a mogu da mislim kako bi tek reagovao da živi danas. Za nekoliko dana biće nagrada Milana Mladenovića koja je ustanovljena u fondaciji - rekla je Jadranka Janković.

Janković je otkrila za K1 televiziju kako je izgledalo njeno prijateljstvo sa Margitom Stefanović.

- Ne volim često da pričam o tome da ne bi to bila neka vrsta rasprodaje bola. Nas dve smo imale vrlo neobično prijateljstvo samim tim što nije bilo zasnovano na interesu. Bile smo jako različite, a po mnogim stvarima vrlo slične. Magi je, nažalost, imala tragičnu sudbinu. Ja nikada ne sudim ljudima i žao mi je što ljudi nisu upoznali tako fascinantnu osobu, a to je bila Margita. Ona je bila jedna od najinteligentnijih žena sa ovih prostora koju sam upoznala. Mislim da je nju negde dotuklo što je u vrlo kratkom roku izgubila sve ljude koje voli. Bila je vanserijski talenat - ispričala je Janković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati