Kultura

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

03. 07. 2022. 15:39 0

Umro čuveni pozorišni reditelj Piter Bruk

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. veka, umro je u 98. godini, piše agencija Frans pres.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji, ali veliki deo svoje karijere proveo je u Francuskoj, gde je na čelu svog pariskog teatra "Le Buf di Nor" (Les Bouffes du Nord) preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno, Bruk je umro u subotu.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka posle desetine uspeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku gde je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom "praznog prostora".

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Tokom devedesetih godina, kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najbojeg reditelja koji je London imao.

Posle avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor" Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati