Kultura

Direktno.rs

21. 06. 2022. 20:01 2

Znate l' priču o Vasi Ladačkom?

Svako ko je upućen u lik i delo Đorđa Balaševića mora da zna "Priču o Vasi Ladačkom". Pesma o tragičnom životu jednog mladog čoveka, koji je u želji za materijalnim stvarima zaboravio do čega mu je zapravo stalo i šta čini srž spokojnog života.

"Priča o Vasi Ladačkom" izdata je od strane PGP RTV-a 1980. godine, kada je poznati kantautor imao samo 27 godina. U neznatno izmenjenom aranžmanu pesma je objavljena i 2004. godine.

Koliku je stekla popularnost svedoči činjenica da je kasnije napisan roman "Kao rani mraz (Nikolina priča o Vasi Ladačkom)", a zatim i Balaševićev filmski prvenac "Kao rani mraz" 2010. godine. Mnogi je s pravom smatraju za jednu od nalepših Đoletovih pesama.
Kakav je lik bio Vasa Ladački i zašto je pesma postala toliko popularna?

Balaševićeva elegija (tužbalica) govori nam o unutrašnjoj borbi, a naposletku i kajanju mladog čoveka, koji je u želji da se materijalno ostvari, izgubio ono što je činilo esenciju njegovog bića, a što bi mnogima naizgled bilo patetično - ljubav.

Njegova "žeđ" za "konjima vranima", satom sa zlatnim lancem, salašima, njivama, vinogradima, i dobrim kočijama bila je na trenutak jača od ljubavi prema dragom. Upravo ta Vasina pohlepa koštala ga je ljubavi, a na kraju i života.

Zabluda je to da je Vasa svoje odluke donosi zbog siromaštva. Kao što i sam pesnik kaže: "imali su par jutara zemlje, malu kuću na kraju sokaka. Na astalu navek 'leba, taman tol'ko kol'ko treba, al' je Vasa hteo mnogo više". S obzirom na vreme u koje je smeštena radnja, Vasin "kapital" je bio prosečan za to doba, ali ono što nije bilo prosečno jeste njegova ambicija.
Znajući da ne može da sam dobije ono što želi, Vasa odlučuje da i se odrekne ljubav i oženi se bogatom devojkom koja mu može pružiti ono što, bar naizgled, najviše želi. Pobegao je iz sela, dobio sve što želi, i nadao se da će potisnuti svoja osećanja. Osećanja jeste potisnuo, ali u kafani, uz pijanstva. Dobio je ono što je mislio da želi, a izgubio ono što je zapravo želeo.

Kao što je Faust prodao dušu đavolu zarad zadovoljstva, isto čini i Vasa, naivno misleći da je materijalno zadovoljstvo ono što će ga učiniti srećnim. I Vasa i Faust završavaju isto, odnosno smrt im je na neki način "danak" zbog loših izbora.

Zašto je "Priča o Vasi Ladačkom" toliko popularna? Osim same genijalne strukture Balaševićeve pesme, ključno je to što se mnogi mogu prepoznati u njemu. Nisu svi nastradali od alkohola i tragične ljubavi, ali su gotovo svi barem jednom doneli pogrešne odluke, naizgled male, čije su posledice bile malo je reči katastrofalne, dobar deo života, a nekad i ceo.
Vasa je ekstreman, neodlučan i izgubljen lik, koji je svojevoljno izgubio sve, zarad ničega. Ima mnogo Vasa u onima koji su čuli i razumeli Balaševićeve stihove, te svaki od njih u njemu vidi deo sebe. Zato je pesma stekla toliku popularnost, jer pruža utehu onima koji su "slični njemu", ali ne baš toliko tragični.

"Znate l' priču o Vasi Ladačkom? I ja sam je tek onomad čuo.
Čak i oni slični njemu, kada razmisle o svemu,
kažu da je bio čudna sorta..."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati