Kultura

[ Izvor: Mediji ]

18. 06. 2022. 12:48 3

Preminuo Žan-Luj Trentinjan, ikona francuskog Novog talasa

Žan-Luj Trentinjan, jedan od najvećih francuskih filmskih glumaca, koji je oduševljavao publiku tokom karijere duge šezdeset godina, preminuo je u 91. godini. Vest je potvrdila njegova porodica.

Supruga Žan-Luj Trentinjana je potvrdila glumčevu smrt u saopštenju koje je njegov agent poslao agenciji AFP. Navodi se da je poznati glumac preminuo u svom domu, rano ujutru, 17. juna u regiji Gard, na jugu Francuske, „okružen svojim voljenima“.

Bio je jedna od ikona filmskog Novog talasa šezdesetih i sedamdesetih godina.

Rođen 1930. godine, Trentinjan je stekao ime u ranim godinama francuskog Novog talasa, pojavljujući se u filmu Rožea Vadima "I Bog stvori ženu" (1956) uz Brižit Bardo, pre nego što se pojavio u međunarodnom hitu iz 1966. "Jedan čovjek i jedna žena", pored Anuk Eme.

Nastavio je saradnju sa nizom vodećih reditelja tog doba, uključujući Kloda Šabrola (1968), Kostu Gavrasa i njegov film "Z" za koji je nagrađen na Festivalu u Kanu kao najbolji glumac (1969), Bernarda Bertolučija sa antifašističkom dramom "Konformista" (1970) i Fransoa Trifoom u poslednjem rediteljevom filmu "Konačno, nedelja!" (1983).

U kasnijim godinama pojavio se u "Tri boje: Crveno" Kšištofa Kišlovskog sa Iren Žakob, a ostvario je i veliki uspeh u drami Mihaela Hanekea o demenciji, "Ljubav" koja je osvojila Zlatnu palmu 2012. godine.

Uporedo sa svojom glumačkom karijerom, Žan-Luj je bio i strastveni vozač trkačkih automobila i takmičio u brojnim reli trkama tokom sedamdesetih i osamdesetih. Inače, njegov stric, Luj Trentinjan, je poginuo 1933. na stazi Peron u Pikardiji. Njegov drugi stric, Moris Trentinjan, bio je poznat kao vozač Formule jedan koji je dva puta osvojio Veliku nagradu Monaka, zajedno sa Le Manom.

Ženio se dva puta. Prvi put sa glumicom Stefani Odran, a zatim sa Nadin Markvan, glumicom, scenaristkinjom i rediteljkom, sa kojom je imao troje dece.

Godine 2017. kada je uradio još jedan film sa Mihaelom Hanekeom, "Srećni krajevi", saznalo se da boluje od raka prostate i da nije želeo da se leči, a prošle godine je objavljeno da je sve lošijeg zdravlja i da postepeno gubi vid.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati