Kultura

[ Izvor: Blic ]

11. 04. 2022. 12:04 0

Komemoracija Dejanu Mijaču: "Život posvetio pozorištu"

Danas se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održava komemoracija istaknutom reditelju Dejanu Mijaču koji je preminuo u 87. godini života. Mnogobrojne kolege i prijatelji došli su da se oproste od Mijača, a među njima su i: Nebojša Ilić, Ceca Bojković, Petar Benčina, Branka Petrić, Katarina Žutić, Paulina Manov, Vladimir Kostić predsednik SANU...

- Danas se opraštamo od velikog učitelja, prijatelja, reditelja, Dejana Mijača. On je ceo svoj život posvetio pozorištu i kao reditelj koji je režirao širom cele Jugoslavije. Upravo na ovoj sceni je bila njegova poslednja predstava 2011. godine "Višnjik" - rekla je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

Mijačev mlađi kolega, Egon Savin, govorio je o filozofiji pokojnog reditelja:

- Govorio nam je o postavljanju gledalaca na privilegovano mesto. Omogućiti mu radost na mestu gde se sve vidi i oseća. Pozorište mora da pobedi sumnju na svet. Sećam se kako je nadahnuto govorio o velikim piscima i rediteljima. Bez obzira šta režirate, stalno nam je govorio dodajte Gogoljev stil kao začin u predstavu. Predstavama je dokazao da se pozorište najbolje stvara na domaćim dramskim delima. Glumac najbolje glumi, ono što najbolje razume. Terao nas je da čitamo Čehovljeve pripovetke - rekao je Egon Savin.

Dejan Mijač, akademik i jedan od najznačajnijih domaćih pozorišnih reditelja preminuo je u utorak u Beogradu u 87. godini života, a svojim maestralnim režijama obeležio je ovdašnju kulturu.

Rođen je 17. maja 1934. u Kraljevini Jugoslaviji, u Bjeljini, u porodici pravoslavnog sveštenika i učiteljice. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, gde je živeo do prelaska u Beograd na studije.

Završio je pozorišnu režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Diplomirao je 1958. u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli od 1958. do 1961, pa zatim Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1962. do 1974, da bi od 1974. do penzije 1997. bio profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je 135 pozorišnih predstava, od prve "Plug i zvezde" Šona O’ Kejsija u Tuzli 1956, do poslednje „Višnjik“ A. P. Čehova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 2010. godine.

Režirao je na mnogim scenama širom nekadašnje Jugoslavije, prošle godine je postao akademik, odnosno primljen je u SANU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati