Kultura

Direktno.rs

25. 03. 2022. 13:49 0

Komemoracija Milovanu Vitezoviću: "Bio si učitelj i prosvetitelj"

Komemoracija Milovanu Vitezoviću održana je danas u Skupštini grada Beograda, dok će sahrana biti upriličena sutra u 12.30, na beogradskom groblju Lešće, prema njegovoj izričitoj želji da počiva u porodičnoj grobnici.

 

Da odaju počast poznatom srpskom piscu, koji je preminuo 22. marta u 78. godini, došli su glumac Svetislav Goncić, reditelj Radoš Bajić, kompozitor Rade Radivojević, ministarka kulture Maja Gojković, aforističar Aleksandar Čotirć, reditelj Milan Karadžić i mnogi drugi.

U prepunoj sali Skupštine, komemorativni skup počeo je minutom ćutanja. Reditelj Živorad Ajdačić podsetio je da je Vitezović jedan od malobrojnih srpskih književnika kojem su za života tri puta objavljena sabrana dela.

U ime Udruženja književnika Srbije govorio je Miloš Janković citirajući Vitezovića i njegov aforizam: "Mogao bih da budem zvezda da mi nebo nije tesno".

- Služio si srpskom narodu i njegovoj kulturi. Bio si učitelj i prosvetitelj - istakao je Janković.

Milovan Vitezović se ubraja u najznačajnije srpske književnike 20. i 21. veka. Prvu zbirku pesama "Slobodnije od slobode" objavio je 1968. godine. Tiraž je rasprodat za nedelju dana. Izdvajaju mu se brojni romani, među kojima "Šešir profesora Koste Vujića" i "Lajanje na zvezde", ali i zbirke pesama i aforizama, te scenariji za TV drame, serije i filmove...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati