Kultura

Direktno.rs

30. 11. 2021. 18:28 9

Trivan odbila da odobri sredstva za filmove čuvenih reditelja

Upravni odbor Filmskog centra Srbije, na čijem je čelu Jelena Trivan, na sednici 25. novebra 2021. godine je doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu i to za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika i to u kategoriji: Pozitivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Konkurs je bio raspisan 4. avgusta.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film "Škartovi" reditelja i scenariste Srđana Dragojevića u produkciji Delirijum d.o.o za čije finansiranje je potrebno 30 miliona dinara, film "Doktor D" reditelja i scenariste Gorana Markovića, u produkciji Tihomir Stanić Production d.o,o za čije finansiranje je predloženo 24 miliona dinara, i film "Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika u produkciji Playground produkcija D.O.O u iznosu od 16 miliona dinara.

Posle ove odluke Filmskog centra Srbije oglasio se Goran Marković saopštenjem, čiju sadržinu prenosimo u celosti:

"Obaveštavam javnost da je Upravni odbor filmskog centra Srbije, na tipično staljinistički način, odbio da verifikuje odluku svoju veoma kompetentne komisije, sastavljene od Dekana FDU u Beogradu Miloša Pavlovića, dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniše Bokana, upravnika Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predsednika udruženja filmskih reditelja Srbije Milana Kneževića i dramaturškinje Biljane Maksić, da na javnom konkursu za eminintne filmske projekte podrži filmove Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Gorana Markovića.

Potpuno neshvatljivo rešenje Upravnog odbora je doneto bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Upravnog odbora Centra Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta.

Ovaj očigledno nezakoniti akt, vođen isključivo inkvizitorskim namerama režima da odstrani bilo koga ko nije njen sluga, uvodi nas u otvoreni teror i apsolutno uskraćivanje svih stvaralačkih sloboda. Na javnoj sceni ostaju isključivo oni koji su spremni da veličaju tiranina, a kritika negativnih pojava u društvu ostaje trajno zabranjena.

Imajući u vidu pod kakvom vlašću živimo ostaju nam dve opcije: da ćutimo ili da da se protiv ove napasti borimo svim raspoloživim sredstvima. Koliko shvatam, niko od vrednih umetnika u našoj zemlji nije više spreman da ćuti i ropće", naglasio je naš proslavljeni reditelj Goran Marković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati