Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kultura

Direktno.rs

30. 11. 2021. 18:28 9

Trivan odbila da odobri sredstva za filmove čuvenih reditelja

Upravni odbor Filmskog centra Srbije, na čijem je čelu Jelena Trivan, na sednici 25. novebra 2021. godine je doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu i to za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika i to u kategoriji: Pozitivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Konkurs je bio raspisan 4. avgusta.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film "Škartovi" reditelja i scenariste Srđana Dragojevića u produkciji Delirijum d.o.o za čije finansiranje je potrebno 30 miliona dinara, film "Doktor D" reditelja i scenariste Gorana Markovića, u produkciji Tihomir Stanić Production d.o,o za čije finansiranje je predloženo 24 miliona dinara, i film "Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika u produkciji Playground produkcija D.O.O u iznosu od 16 miliona dinara.

Posle ove odluke Filmskog centra Srbije oglasio se Goran Marković saopštenjem, čiju sadržinu prenosimo u celosti:

"Obaveštavam javnost da je Upravni odbor filmskog centra Srbije, na tipično staljinistički način, odbio da verifikuje odluku svoju veoma kompetentne komisije, sastavljene od Dekana FDU u Beogradu Miloša Pavlovića, dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniše Bokana, upravnika Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predsednika udruženja filmskih reditelja Srbije Milana Kneževića i dramaturškinje Biljane Maksić, da na javnom konkursu za eminintne filmske projekte podrži filmove Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Gorana Markovića.

Potpuno neshvatljivo rešenje Upravnog odbora je doneto bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Upravnog odbora Centra Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta.

Ovaj očigledno nezakoniti akt, vođen isključivo inkvizitorskim namerama režima da odstrani bilo koga ko nije njen sluga, uvodi nas u otvoreni teror i apsolutno uskraćivanje svih stvaralačkih sloboda. Na javnoj sceni ostaju isključivo oni koji su spremni da veličaju tiranina, a kritika negativnih pojava u društvu ostaje trajno zabranjena.

Imajući u vidu pod kakvom vlašću živimo ostaju nam dve opcije: da ćutimo ili da da se protiv ove napasti borimo svim raspoloživim sredstvima. Koliko shvatam, niko od vrednih umetnika u našoj zemlji nije više spreman da ćuti i ropće", naglasio je naš proslavljeni reditelj Goran Marković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

I njima je vruće