Kuhinjica

[ Izvor: Index.hr ]

07. 05. 2025. 21:17 0

Crni limun je novi hit u kulinarstvu

Da li ste čuli za „crni limun“ – suvu, braonkastu kuglu koja zapravo podseća na veoma staro, smežurano voće i koja na prvi pogled uopšte nije privlačna? U pitanju je zapravo sušena limeta koja se svakodnevno koristi kao začin u jelima bliskoistočnih i zalivskih zemalja.

No, ovaj neobičan proizvod sve se više koristi i u modernim fusion jelima i pojavljuje u zapadnim kuhinjama kao egzotičan, aromatičan začin. Može se kupiti i u mlevenonom obliku, što olakšava upotrebu, piše Index.hr.

Kako zapravo nastaje crni limun?

„Crni limun” se pravi sušenjem celih limeta – najčešće tako što se kuvaju u slanoj vodi, a zatim suše na suncu dok ne potamne, stvrdnu i izgube svu vlagu. Boja im varira od tamnobraon do skoro crne, a unutrašnjost je aromatična, koncentrisana i lagano dimljena.

Ukusom podseća na dimljenu, fermentisanu limetu sa notama kiselosti, lagane gorčine i zemljano-citrusne arome koja jelu daje dubinu i karakter.

Zanimljivo je da su ovi „limuni“ zapravo dehidrirani kiselo-gorki koncentrati – bez dodatih začina, samo prirodna fermentacija i sunce. Spolja izgledaju neugledno, ali kada se otvore, oslobađa se citrusni miris.

Gde se crni limun koristi i zašto ga kuvari vole

U Iraku, Iranu, Omanu i širom regiona Zaliva, crni limun je standardni začin u čorbama, supama i jelima od mesa. Koristi se ceo (probušen viljuškom za oslobađanje arome), u komadima, ili kao fini prah – što je najpraktičnije za svakodnevnu upotrebu.

Dodaje se jelima od jagnjetine i govedine, mahunarkama i čorbi od sočiva, rižotu, pa čak i u marinadama za piletinu i ribu.

Ukus koji daje je jedinstven – duboka kiselost, ali bez svežine običnog limuna, sa blagim notama fermentacije i gorko-slanim prizvukom, a deluje i kao prirodni pojačivač ukusa.

Kako crni limun napraviti kod kuće

Neki ljudi sami prave ovaj domaći proizvod, a evo kako to možete uraditi i vi:

- Prvo prokuvajte vodu, po želji malo posolite, pa u ključalu vodu dodajte cele limete za kratko blanširanje.

- Odmah ih prebacite u ledeno kupatilo da zaustavite kuvanje, a zatim ih dobro osušite čistom krpom.

- Zatim osušite limete na suncu ili u rerni na niskoj temperaturi, povremeno ih okrećući radi ravnomernog sušenja.

- Kada postanu tamni i tvrdi kao kamen, spremni su za upotrebu.

- Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na suvom, tamnom mestu – trajaće mesecima.

Kako crni limun koristiti u jelima

Ako kupujete cele crne limune, evo nekoliko praktičnih saveta:

- Pre kuvanja ih izbušite viljuškom ili izgnječite čekićem za meso.

- Dodajte ih cele u supe i variva – ali ih uklonite pre serviranja.

- Ako koristite prah – dodajte ga u mešavinu začina ili marinadu (dovoljna je mala količina).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ćacidunum A.D. 2025

Zoran Živković [05.05.2025.]




Video dana

Kad porastem biću Tajson

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati