Kuhinjica
07. 05. 2025. 21:17 0
Crni limun je novi hit u kulinarstvu
Da li ste čuli za „crni limun“ – suvu, braonkastu kuglu koja zapravo podseća na veoma staro, smežurano voće i koja na prvi pogled uopšte nije privlačna? U pitanju je zapravo sušena limeta koja se svakodnevno koristi kao začin u jelima bliskoistočnih i zalivskih zemalja.
No, ovaj neobičan proizvod sve se više koristi i u modernim fusion jelima i pojavljuje u zapadnim kuhinjama kao egzotičan, aromatičan začin. Može se kupiti i u mlevenonom obliku, što olakšava upotrebu, piše Index.hr.
Kako zapravo nastaje crni limun?
„Crni limun” se pravi sušenjem celih limeta – najčešće tako što se kuvaju u slanoj vodi, a zatim suše na suncu dok ne potamne, stvrdnu i izgube svu vlagu. Boja im varira od tamnobraon do skoro crne, a unutrašnjost je aromatična, koncentrisana i lagano dimljena.
Ukusom podseća na dimljenu, fermentisanu limetu sa notama kiselosti, lagane gorčine i zemljano-citrusne arome koja jelu daje dubinu i karakter.
Zanimljivo je da su ovi „limuni“ zapravo dehidrirani kiselo-gorki koncentrati – bez dodatih začina, samo prirodna fermentacija i sunce. Spolja izgledaju neugledno, ali kada se otvore, oslobađa se citrusni miris.
Gde se crni limun koristi i zašto ga kuvari vole
U Iraku, Iranu, Omanu i širom regiona Zaliva, crni limun je standardni začin u čorbama, supama i jelima od mesa. Koristi se ceo (probušen viljuškom za oslobađanje arome), u komadima, ili kao fini prah – što je najpraktičnije za svakodnevnu upotrebu.
Dodaje se jelima od jagnjetine i govedine, mahunarkama i čorbi od sočiva, rižotu, pa čak i u marinadama za piletinu i ribu.
Ukus koji daje je jedinstven – duboka kiselost, ali bez svežine običnog limuna, sa blagim notama fermentacije i gorko-slanim prizvukom, a deluje i kao prirodni pojačivač ukusa.
Kako crni limun napraviti kod kuće
Neki ljudi sami prave ovaj domaći proizvod, a evo kako to možete uraditi i vi:
- Prvo prokuvajte vodu, po želji malo posolite, pa u ključalu vodu dodajte cele limete za kratko blanširanje.
- Odmah ih prebacite u ledeno kupatilo da zaustavite kuvanje, a zatim ih dobro osušite čistom krpom.
- Zatim osušite limete na suncu ili u rerni na niskoj temperaturi, povremeno ih okrećući radi ravnomernog sušenja.
- Kada postanu tamni i tvrdi kao kamen, spremni su za upotrebu.
- Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na suvom, tamnom mestu – trajaće mesecima.
Kako crni limun koristiti u jelima
Ako kupujete cele crne limune, evo nekoliko praktičnih saveta:
- Pre kuvanja ih izbušite viljuškom ili izgnječite čekićem za meso.
- Dodajte ih cele u supe i variva – ali ih uklonite pre serviranja.
- Ako koristite prah – dodajte ga u mešavinu začina ili marinadu (dovoljna je mala količina).
Komentari 0
ostavi komentar