Kuhinjica
09. 03. 2025. 07:00 0
Posna pasta sa paradajzom i lukom - idealan obrok koji se lako pravi
Posna pasta sa paradajzom i lukom je aromatično i bogato jelo, rado ćete je praviti.
Sastojci:
700 g čeri paradajza grožđa, presečenog na pola
280 g testenine
maslinovo ulje
40 g ljutike, naseckane
8 velikih čenova belog luka, vrlo sitno naseckanih
po 1 prstohvat morske soli i crnog bibera
3-4 kašike brašna
200 ml biljnog mleka
2-3 kašike nutritivnog kvasca kvasca
Priprema:
Za ovu pastu prvo zagrejte rernu na 200 C i stavite paradajz u malo maslinovog ulja i morske soli. Stavite isečenu stranu nagore na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta dok pripremate ostatak posude. Zatim ostavite na stranu.
Skuvajte testeninu i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite sos. U veliki tiganj na niskoj vatri dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, beli luk i ljutiku. Dodajte prstohvat soli i crnog bibera i često mešajte, kuvajte 3-4 minuta dok ne omekšaju i ne zamirišu.
Umešajte brašno i mešajte žicom. Kada se sjedini, polako umutite malo po malo biljnog mleka, kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodajte nutritivni kvasac, još jedan prstohvat soli i crnog bibera i pustite da provri.
Nastavite da kuvate još 4-5 minuta da se zgusne. Zatim dodajte testeninu i pečeni paradajz i promešajte.
Komentari 0
ostavi komentar