Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

02. 03. 2025. 07:18 0

Da li je slatka pavlaka isto što i šlag? Ovo su ključne razlike

Kada počnemo da pripremamo deserte u kuhinji, često nailazimo na pojmove koji zvuče slično, ali zapravo mogu značiti nešto drugačije.

Slatka pavlaka i šlag se često pominju u istom kontekstu, ali s malim razlikama. Nezaobilazni su pri pripremanju kolača, ali mnogi ih mešaju - znate li u čemu je njihova razlika?

Slatka pavlaka je mlečni proizvod koji se dobija mešanjem mleka, šećera i guste pavlake. Najvažnije o slatkoj pavlaci je da sadrži oko 30 odsto mlečne masti, što je čini prilično bogatom i kremastom.

Što se tiče kalorijske vrednosti, slatka pavlaka sadrži oko 200-250 kalorija na 100 grama, u zavisnosti od tačnog recepta i proizvođača.

Slatka pavlaka je veoma svestran sastojak u kuhinji. Osim što se koristi za pravljenje šlaga, može se dodati u razne poslastice, kao što su krem torte, torte, sosevi za voćne pite, ali i kao glazura. Njena bogata tekstura je savršena za kreiranje kremastih slojeva u kolačima ili tortama.

Slatka pavlaka može biti i osnova za pravljenje različitih kremastih soseva, a može se koristiti i u slanim jelima, kao što su sos za testenine ili rižoto.

Šta je šlag?

Šlag je zapravo samo slatka pavlaka koja je prošla dodatni proces – mešanje. Mućenje slatke pavlake brzo dovodi do toga da se vazduh ugradi u smesu, stvarajući laganu, penastu teksturu koja je karakteristična za šlag. Dakle, to je i dalje isti osnovni proizvod, samo u drugom obliku.

Šlag takođe sadrži oko 30 odsto mlečne masti, a kalorijska vrednost ostaje približno ista kao i slatka pavlaka – oko 200 kalorija na 100 grama.

Međutim, ono što je specifično za šlag je to što njegova tekstura omogućava lako oblikovanje, što ga čini savršenim za ukrašavanje torti, torti ili drugih poslastica.

Kada koristiti šlag?

Šlag je obavezan sastojak mnogih deserta, gde je potrebno stvoriti laganu, penastu teksturu. Naravno, najpoznatija upotreba je u pripremi šlaga, kojim možemo ukrasiti torte, kolače, pudinge i pene.

Osim toga, može se dodati raznim toplim napicima, kao što su kafa, kakao ili čak za serviranje uz voćne salate. Jednostavno rečeno, šlag je idealan za sve što treba da bude lagano i prozračno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Rekonstrukcija rekonstrukcije

Zoran Živković [28.02.2025.]




Video dana

Zimske radosti

Anketa

Da li opozicioni poslanici treba da učestvuju u narednoj sednici Skupštine?

Rezultati