Kuhinjica
01. 09. 2024. 09:00 0
Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Kako je izgledao originalni recept?
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu - napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Međutim, čini se da smo sve vreme to radili pogrešno, a sada se na Instagramu pojavio video koji pokazuje kako se ona zapravo priprema.
Za ovaj recept će vam trebati samo jedna velika posuda.
Ovo je verovatno najpopularnija salata na svetu i nedavno je proslavila stoti rođendan, nazvana u čast svog tvorca, Cezara Kardinija, koji ju je prvi napravio u restoranu Cezar u Tihuani.
U njega ne ide ni piletina, ni pančeta, ni gambori.
Po originalnom receptu, Cezar salata se sastojala od zelene salate, krutona, poširanog jajeta, maslinovog ulja, vusterširskog sosa, belog luka, senfa, parmezana, limunovog soka, belog bibera, soli i sirćeta od kruške.
Danas su inćuni neizostavni sastojak ove salate, ali su u recepturu dodat tek godinama kasnije.
Pored inćuna, piletina, panceta, gambori i mnogi drugi sastojci danas su omiljeni dodaci Cezar salati, ali od njih u originalnom receptu nije bilo ni traga.
Ova salata je idealna za tople, letnje dane.
Kako se Cezar salata zapravo priprema?
Umesto da se preliv pravi posebno i meša sa salatom, Cezar salata se pravi u jednoj posudi, tako što se prvo dodaju so i biber, zatim seckani beli luk i kapari (po želji), koje morate iseckati.
Zatim na red dolaze inćuni koje takođe treba da iseckate, pa tu smesu stavite na stranu i na sredinu posude dodajte žumanca, senf, maslinovo ulje i dobro promešate.
Potom u smesu od žumanaca dodati smesu sa inćunima i dobro izmešati, pa dodati malo limunovog soka, sirćeta i vorčester sosa (u videu su dodali i tabasko, ali to možete da preskočite) i na samom kraju umešajte izrendani parmezan.
Kada ste preliv premazali po celoj činiji, dodajte salatu i krutone, dobro promešajte i poslužite.
Komentari 0
ostavi komentar