Kuhinjica
25. 05. 2024. 17:02 0
Uz ovaj trik će vam limun ostati svež i do mesec dana
Mnogi vole da drže limun u posudi, na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku. Međutim, tako odložen limun nije najbolje čuvan. U našim krajevima nije neobično čuvati paradajz, luk, pa čak i krompir u frižideru. Iako to nije idealno mesto za njihovo čuvanje.
Limun, sa druge strane, retko čuvamo u frižideru, a često izvan njega, što je takođe pogrešno. Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscediti sok iz njega, a na taj način i gubi neke od svojih dragocenih vrednosti. Ali, rešenje postoji i vrlo je jednostavno.
Da biste ste im produžili vek, ukus, sočnost i mekoću, i to do mesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru, i to u zatvorenoj plastičnoj kesi ili kesici sa zatvaračem. Nećete ništa posebno dobiti ako ga samo stavite u frižider.
Zatvorena plastična kesa je ovde ključna.
Dakle, osim ako sve kupljene limunove nećete iskoristiti u roku od pet dana, čuvajte ih na ovaj način.
Zamrzavanje - super ideja
Naučna studija je dokazala kako su limonoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu, dobri u prevenciji raznih bolesti. Stručnjaci naglašavaju i to da ništa sa limuna ne smete da bacite, ni limunovo meso sa sokom, ni semenke, a posebno ne koru jer ona sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.
Osim mnogih pozitivnih dejstava, ceo limun pomaže pri oslobađanju tela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, delotvoran je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, te je odličan u borbi protiv stresa i nervnih poremećaja.
Osim zdravstvenih razloga, možete uživati u njegovom celovitom ukusu, posebno kori - jednostavno je - uzmite neprskani limun, dobro ga operite i stavite u zamrzivač, ceo, a možete i na kriške. Nakon što ste limun zamrznuli, izvadite ga i izrendajte.
Zatim ga možete dodati u salatu, sladoled, supe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili bilo šta drugo. Ono što ćete doživeti je sasvim novi ukus u kojem ćete uživati, a telo će vam zahvaljivati, piše Atma.
Komentari 0
ostavi komentar