Kuhinjica

[ Izvor: Atma ]

25. 05. 2024. 17:02 0

Uz ovaj trik će vam limun ostati svež i do mesec dana

Mnogi vole da drže limun u posudi, na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku. Međutim, tako odložen limun nije najbolje čuvan. U našim krajevima nije neobično čuvati paradajz, luk, pa čak i krompir u frižideru. Iako to nije idealno mesto za njihovo čuvanje.

Limun, sa druge strane, retko čuvamo u frižideru, a često izvan njega, što je takođe pogrešno. Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscediti sok iz njega, a na taj način i gubi neke od svojih dragocenih vrednosti. Ali, rešenje postoji i vrlo je jednostavno.

Da biste ste im produžili vek, ukus, sočnost i mekoću, i to do mesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru, i to u zatvorenoj plastičnoj kesi ili kesici sa zatvaračem. Nećete ništa posebno dobiti ako ga samo stavite u frižider.

Zatvorena plastična kesa je ovde ključna.

Dakle, osim ako sve kupljene limunove nećete iskoristiti u roku od pet dana, čuvajte ih na ovaj način.

Zamrzavanje - super ideja

Naučna studija je dokazala kako su limonoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu, dobri u prevenciji raznih bolesti. Stručnjaci naglašavaju i to da ništa sa limuna ne smete da bacite, ni limunovo meso sa sokom, ni semenke, a posebno ne koru jer ona sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.

Osim mnogih pozitivnih dejstava, ceo limun pomaže pri oslobađanju tela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, delotvoran je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, te je odličan u borbi protiv stresa i nervnih poremećaja.

Osim zdravstvenih razloga, možete uživati u njegovom celovitom ukusu, posebno kori - jednostavno je - uzmite neprskani limun, dobro ga operite i stavite u zamrzivač, ceo, a možete i na kriške. Nakon što ste limun zamrznuli, izvadite ga i izrendajte.

Zatim ga možete dodati u salatu, sladoled, supe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili bilo šta drugo. Ono što ćete doživeti je sasvim novi ukus u kojem ćete uživati, a telo će vam zahvaljivati, piše Atma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati