Kuhinjica

[ Izvor: Mediji ]

04. 04. 2024. 06:30 0

Najukusnije posne mekike (VIDEO)

Recept za vazdušaste posne mekike obavezno zapište, svi će vam ga tražiti, čim probaju ovo preukusno testo.

Vaskršnji post je u toku, slovi za najstroži i najduži, a mi vam donosimo jedan sjajan recept za dane kada se posti na ulju. Naime, posne mekike ukusom osvajaju već pri prvom zalogaju, a retko ko se zaustavlja na jednoj!

Sastojci:

susam
brašno
so
šećer
ulje
pšenične mekinje
suvi kvasac
papir za pečenje
topla voda

Priprema:

U, suvom, teflonskom tiganju propržiti susam, uz stalno mešanje. Susam pržiti dok ne dobije blagu braonkastu, boju.

U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje, proprženi susam, pšenične mekinje i suvi kvasac. Izmešati varjačom. Sipati postepeno toplu vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 2-3 minuta, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično.

Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga izvući u valjkasti oblik, pa ga podeliti na 18 delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice poređati na stolu, preko pek papira. Poređane jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.

U dublju posudu sipati ulje 2 cm visine i staviti ga da se ugreje na srednjoj temperaturi. Uzimati po jednu jufkicu, nauljenim rukama je razvući u širinu i dužinu, ali tako da debljina razvučenog testa bude oko 2-3mm i stavljati je na ugrejano ulje, da se prži. Kada donja strana porumeni, preokrenuti testo da se zarumeni i druga strana.

Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Požete ih poslužiti u slatkoj ili slanoj varijanti, na vama je izbor. Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati