Kuhinjica
13. 10. 2023. 07:00 0
Grašak i pirinač: Spremite RIZI BIZI
Kada vam treba brzinski ručak od jeftinih sastojaka, najbolje je rešenje da napravite rizi bizi - jelo od graška i pirinča.
Rizi bizi je jednostavno italijansko jelo koje se obično pravi na proleće, jer tada je sezona svežeg graška, ali jednako je ukusan i sa smrznutim. Rizi bizi potiče iz Venecije, a kombinacija je čorbe i rižota. Lako se pravi i uspeva svima, sastojci nisu skupi, a ako želite da obogatite ukus slobodno dodajte neki sastojak po želji (slanina se odlično kombinuje).
Sastojci:
1 crni luk
1/2 praziluka
3-4 čena belog luka
200 g pirinča
270 g smrznutog graška
1,5 l bujona
60 g putera
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte praziluk isečen na kolutove. Zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Kada se luk proprži dodajte oparan i proceđen pirinač i promešajte. Dodajte i grašak.
Začinite po želji, a onda sipajte bujon (1-2 kocke rastvorite u vreloj vodi). Kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se pirinač ne skuva, a smesa postane gusta. Treba da dobijete smesu između supe i rižota. Ni previše gusto, ali ni previše retko. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne otopi, a pirinač postane kremast. Zatim dobro pobiberite i promešajte, pa pospite parmezanom (po želji).
Komentari 0
ostavi komentar